+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

YUCATÁN REJTETT KINCSEI - 5 ÉJ NAGY KÖRÚT+ 2 ÉJ ÜDÜLÉSSEL

Időtartam: 8 nap / 7 éjszaka
Indulási időpontok:

2019. január 01 - december 31

Hívjon minket! +36 1 239 4848
Visszahívást kérek Üzenetet küldök

1. nap:

Elutazás Budapestről Cancunba átszállással, érkezést követően transzfer a szállodába 

2. nap:

Cancun - Tulum - Kohunlich - Chiacanna 
Reggeli a hotelben, majd elsőként ellátogatunk a Maya Múzeumba, ahol megismerhetjük a mayák történelmét, kultúráját, mely egy jó alapul szolgál körutazásunkhoz. Majd indulunk a Karibtenger ékességéhez, valamenyi romváros közül a legszebb fekvésű Tulum-ba. A várost i.sz. 1200 körül alapították, és folyamatosan lakott volt a spanyol hódítók megérkezéséig, 1518-ig. Tulum az egyik legtovább fennmaradt maya város volt, összeomlása 1600-ra tehető. Romjait robusztus falak veszik körül (ezt jelenti neve is, „várfal”) a város Keleti oldalán viszont a Karib-tenger csodálatos, türkizkék víze fölött szabadon szárnyalhat tekintetünk a látóhatáron arrafelé, ahol állandóan ismétlődő csodaként megszületik a Nap. Ennek a páratlan látványnak köszönhető a település ősi neve „Zama” vagyis „Hajnal”. Megtekintjük a történelmi városközpont legjelentősebb épületeit a „Castillo”-t, a „Leszálló Isten Templomát”, a „Nagy Palotát”, és a „Freskók templomát”. Mindeközben pedig gyönyörködünk a tengerpart fenséges látványában, mely egyébként a világ második legnagyobb korallzátonya, ahol minden túlzás nélkül igazi képeslapra illő fotókat készíthetünk. Majd folytatjuk utunkat, felcserélve a tengerpartot a trópusi dzsungelre, megtekintjük Kohunlich maya romvárost, mely a sűrű őserdőből emelkedik ki. Kohunlich híres az itt élő Howler majmokról is, akik a fák tetejéről visongva fogadják a látogatókat. Az i.sz. 250-600 között épített településen több mint 200 rom található, melynek nagyrésze hasonlóan a többi maya romvároshoz még feltáratlan. A több mint 8 épületegyüttesből álló romvárosban megtekintjük a híres „Maszkok Templomát” a piramis központi lépcsőjén hatalmas emberarcot ábrázoló eredetileg 8, mára fennmaradt 5 lenyűgöző stukkó maszkot, a labdajátékpályát, az egykori város hivatalait, vallási és spirituális központjait. Majd továbbindulunk, körutazásunk következő állomása Chicanna, mely gazdagon díszített épületeivel az egykori maja elit központi lakhelye, rezidenciája lehetett. De vallási, spirituális szempontból is kiemelkedő, a szó valamennyi értelmében, hiszen természetes vonulatai miatt magasabb fekvésű, így épületei kimagaslóak, melyekről a maják azt  tartották, hogy így közelebb vannak Istenhez, így számos vallási szertartásnak adtak otthont. Az itt látható épületmaradványok állatokat formázó mintázatukról is híresek, az egyik legismertebb a „House of the Serpent Mouth” a „Kígyószáj háza”. Majd folytatjuk utunkat a közeli bioszféra rezervátumba, ahol szállásunk egy Eco Lodge-ban lesz, a természetvédelmi területen. A környezettudatos szellemben működtetetett Eco Village-ben pihenjük ki fáradalmainkat, hallgatva a környező dzsungel hangjait, vagy sétálva a hotel trópusi kertjében. Szállás elfoglalása. Este szabadprogram. Ellátás: Reggeli a hotelben. Opcionális: ebéd a program során, vacsora a hotel A’la carte éttermében. (A csomagár nem tartalmazza!). 

3. nap:

Chicanna - Becan - Misol - Misol-ha - Palenque 
Korai reggeli a hotelben. Majd indulunk Rio Bec tartományába, azon belül Becan-ba, ahol megcsodáljuk a Rio Bec építészeti stílus remekeit. Ez az építészeti stílus az i.sz. VII. században jelent meg, és egészen a korai XII. századig volt megfigyelhető. Jellemzői hogy a piramisokat két ikertoronnyal építették, melyek jellegzetes csúcsokban végződtek, így növelve meg optikailag az építményeket. Az épületekben nincsenek szobák, és semmi funkciójuk nem volt. Kizárólag a látvány miatt építették őket. Az illúzió volt a cél, nem a funkció. Hiszen tele vannak hamis lépcsőkkel és bejáratokkal. Becán volt a tartomány meghatározó politikai, katonai és gazdasági nagyhatalma. Ezt tükrözi a város építészete, ahol monumentális tereket és épületeket hoztak létre, mind a város hatalmát és befolyását volt hivatott szimbolizálni. Becán érdekessége, hogy egy védelmi sáncot építettek a város köré, e mögött húzodik meg a város. Máig 7 városba vezető bejáratot tártak fel a várfalon. A legnagyobb piramisa 30 méter magas. A romvárosban tett sétánkat követően folytatjuk utunkat, és újra a természeti szépségeknek adózunk. Következő úticélunk a lenyűgöző Misol-Ha vízesés. A Misol-Ha folyóból mintegy 35 méteres magasságból aláhulló vízesés egy friss vízű tavat formáz, ahol lehetőség van fürdésre a kristálytiszta vízben. Majd pedig tehetünk egy sétát a környéken. A helyszín biztonságosan kiépített, így lehetőség van egy sétát tenni a vízesés mögött, pazar fotókat készítve, de bemerészkedhetünk a vízesés mögött meghúzódó barlangba is. Itt szabadidő fürdésre, pihenésre, kis karibi siestára, ahol kipihenjetjük az eddigi fáradalmakat. Délután indulunk tovább a szárazföld belsejébe, Palenquébe. Szállás elfoglalása. Este szabadprogram. Ellátás: Reggeli a hotelben. Opcionális: Ebéd a program során, vacsora a hotel A’la carte éttermében. (A csomagár nem tartalmazza!). 

4. nap:

Palenque - San Francisco de Campeche 
Reggeli a hotelben, majd indulás Palenque régészeti területére. Palenque legalább annyira jelentős régészetileg mint Chichen Itzá vagy Uxmal, az UNESCO Világörökség része. Palenque a Tumbalá hegységnél fekszik, letekintve az őt övező sűrű őserdőre. Egy misztikus és varázslatos hely a dzsungelbe rejtőzve. A maya építészek platformjaikkal, templomaikkal egy művészi harmóniát kreáltak erre a cédrussal, mahagóni fákkal övezett, kiváló fekvésű helyre. Palenque a régészek által legtöbbet tanulmányozott hely, innen származik rengeteg információ a maya kultúráról, aminek azért jelentős része még mindig titok előttünk. Megtekintjük a piramis templomokat, melyek mindegyike gazdagon díszített és az Isteneknek szánt rituálékat mesélik el. Megtekintjük a „Temple of Inscriptions”-t a „Beavatások Templomát”, mely kétségkívül a legjelentősebb alkotás Palenquében. Palenque különbözik a többi maya romvárostól, itt sétálgatva az erdő csendjét élvezve, megcsodálhatjuk a dús vegetációt körülöttünk, vagy felfedezhetjük a dzsungelben kanyargó kis ösvényeket amelyek elvezetnek Palenque további kisebb építményeihez, sajátunkként felfedezve e maya csodát. Majd továbbindulunk San Francisco de Campechébe, a gyönyörű kalózvárosba. Ez volt az első város, melyet a spanyol hódítók a Yucatan-félszigeten alapítottak 1540-ben. Egy rejtett kincsre bukkantak itt, egy pici fafajtára, mely a város körül nőtt, a „Börzsönyfára”, vagy angolul „Longwood”-ra, melyből narancs-vörös kelmefestéket készítettek, és ezzel hatalams sikert arattak az Európai kelmepiacon, óriás gazdagságra szert téve. Gazdagságukat azonban nem élvezhették gondtalanul, hiszen Campechének rengeteg kalóztámadást kellett elviselnie, folyamatosan félelemben tartották az elsősorban angol, francia és dán kalózok a város lakóit, többször le is rombolva a várost. Olyan híres kalózok látogatták a várost mint Francis Drake, aki a spanyol részről kalóznak volt titulálva, Brit részről I. Elizabeth királynő viszont lovaggá ütötte, hasonlóan John Hawkins-hoz, vagy Henry Morganhez. A város mintegy 160 évíg volt kénytelen elviselni e kéretlen látogatók rendszeres támadásait, míg a város spanyol vezetése úgy döntött, hogy megerősíti a várost, és városfal építésbe kezdtek 1686-ban. Végül a francia mérnök Louis Bouchard vezetésével 1706-ra mintegy 2560 méter hosszú, rendhagyó hexagon alakzatú városfal készült el, mely körbeölelte a város belső részét, 8 bástyával megerősítve. Campeche 1999 óta az UNESCO Világörökség része. Eredeti állapotban megőrzött óvárosát, gyönyörű koloniális épületeit, valamint a Yucatan első katedrálisát fogjuk megtekinteni többek között panoráma városnézésünk során.Szállás elfoglalása. Este szabadprogram. Ellátás: Reggeli a hotelben. Opcionális: Ebéd a programsorán, vacsora a hotel A’la carte éttermében. (A csomagár nem tartalmazza!). 

5.nap:

Campeche – Edzna – Uxmal - Merida 
Reggeli a hotelben, majd indulás Edzna régészeti területére, ahol körutazásunk újabb jelentős állomását tekintjük meg. Edzna neve azt jelenti, hogy „Itzák háza”, amely az archeológusokat arra engedte következtetni, hogy az Itzá család befolyása alatt állt, sokkal korábban minthogy megalapították volna Chichen Itzá-t. A mintegy 25 km2-es területen mintegy 25 ezren éltek, csaknem fele annyian mint Coba-ban. Edzna elmélyíti a mayákról szerzett ismeretinket, további kérdéseket felvetve erről az intelligens társadalomról. Fejlett vízellátási rendszere 13 főcsatornából, 31 mellékcsatornából és 84 víztározóból állott, és biztosította a város zavartalan vízellátását. Edzna i.e. 600-tól, i.sz. 1450-ig folyamatosan lakott volt. Erőteljes kereskedelmi kapcsolatokat tartott fenn a mélyföld városaival, ahová sót, gyapotot, és tengeri termékeket szállított, ez magyarázza a stílusbeli hasonlóságot amit a faragott díszítéseken fedezhetünk fel. 1450-ben pedig hirtelen elnéptelenedett. Máig egy megoldatlan rejtély, hogy lakói hova tűntek és miért. Edzna műemléki központjában megtekintjük a „Nagy Acropolis-t” vagyis Nap pontot az Ötszintű Várat, mely öt emeletével 40 méteres magasságig emelkedik, a „Kések emelvényét”, a „Maszkok Templomát”. És meggyőződünk a hely kiváló akusztikájáról. Majd továbbindulunk Yucatan állam területére, Uxmal-ba az egyik legromatikusabb maya városba, mely lekerekített piramisairól híres. Neve azt jelenti, hogy „a háromszor épített”. Az UNESCO Világörökség rész Uxmal, egy gyönyörű ötvözete a dzsungelnek és a széles-nyitott tereknek. Mivel kevesebb túrista ér el ide, ezért itt háborítatlanul csodálhatjuk meg a maya építészet ezen páratlan alkotását. A legtöbb maya város általában építészeti stílusok keveréke. Uxmal ebben kivétel. Itt egyetlen maya stílus figyelhető meg, a Puuc építészet, mely könnyen felimerhető. Az épületek alja sima és lekerekített. A felső részek viszont gazdagon díszítettek. Uxmal-ban kiemelt fontossága volt Chac esőisten imádatának, mert ez a város nem rendelkezett cenoté-val, friss vízellátással. Tehát az esővíz gyűjtést ciszternákkal kellett megoldaniuk. Megtekintjük Uxmal legfontosabb látnivalóit, a „Varázsló Piramisát” az „Apácazárdát” a „Kormányzó Palotáját” a „Teknősök házát” és a „Nagy Piramist”, melynek maradványaira fel lehet mászni, és megcsodálni az elénk táruló panorámát. Majd elköszönve a romoktól egy interaktív programra indulunk. Látogatást teszünk a Csokoládé Múzeumban, ahol megismerkedünk a csokoládékészítés tradícionális módjával, frissen készített, forró csokoládéitalt kóstolunk, majd pedig végig haladva a Múzeum különböző tárlatain megismerjük hogy hogyan élt egy Maya család. Látogatásunkat pedig egy Maya rituáléval zárjuk. E tartalmas és ízletes program után továbbindulunk Meridába, mely a Yucatan-félsziget kultúrájának szíve-lelke. Szállás elfoglalása. Este szabadprogram. Ellátás: Reggeli a hotelben.Opcionális: Ebéd a program során, vacsora a hotel A’la carte éttermében. (A csomagár nem tartalmazza!). 

6. nap:

Merida – Chichen Itzá – Valladolid - Riviera Maya 
Reggeli a hotelben, majd Merida felfedezésére indulunk. Elsőként a városlakók mindennapjaiba lesünk bele, nem is akárhol, hanem a hatalmas Lucas de Galves piacon, mely már közel 130 éve a helyiek kedvelt bevásárlóhelye. Az autentikus mexikói piacon több mint kétezer árus kínálja portékáját. Itt megismerhetjük az egzotikus fűszereket, a trópusi gyümölcsök és zöldségek egész garmadáját, sőt kóstolót is vásárolhatunk magunknak, de kedvünkre válogathatunk kézműves használati tárgyak vagy éppen színes mexikói ruhák közül. Itt nem elsősorban szuveníreket árulnak túristáknak, hanem mindent amire a helyi lakosoknak szükségük van. Egy kis szerencsével sikerül valamilyen autentikus darabra szert tennünk. Ízelítőt kapunk a helyiek mindennapjaiból, megismerve a helyi jellegzetességeket. E nyüzsgő forgatagból kikavarodva folytatjuk utunkat Merida óvárosában, és gyalogos városnézésünk során megcsodáljuk a színpompás koloniális épületeket. Az óváros a helyiek között is méltán reneszánszát éli, hiszen egyre többen döntenek úgy, hogy visszaköltöznek a régi koloniális épületekbe, így Meridában mindig pezsgő élet fogad bennünket. Merida legfőbb látnivalóinak megtekintése után, elindulunk Chichen Itzába, a Yucatan-félsziget legismertebb, a túristák által második leginkább látogatott történelmi helyszínére Mexikónak. Chichen Itzá romvárosa az UNESCO Világörökség része, de 2006-ban a Világ egyik 7 legújabb csodájának címét is elnyerte. Világhírneve és népszerűsége nem véletlen. A több mint 30 km2 területen feltárt egykori hatalmas város az i.sz. 950-re érte el fénykorát. Ebben az időben Chichen Itzá Közép-Amerika valaha létezett legnagyobb mítikus városává és egyúttal a Kukulkan kultusz egyik legfontosabb központjává vált. A műemlékek nagyrészén megjelenik Kukulkan a „Tollaskígyó” vagy mayául „Queztalcoatl”. A város leghíresebb műemlékeit az Északi oldalon, a Fő téren találjuk. Innen emelkedik ki középen az „El Castillo” piramis, melynek 9 szintből álló tetejét Tollas Kígyó formájú oszlopok vigyázzák. A piramist ennek az istenségnek szentelték. A piramis pontos méretének és tájolásának köszönhetően a napéjegyenlőség idején az épületre vetett árnyék, egy lekúszó kígyót jelenít meg, melnyek fejét és farkát kifaragva megláthatjuk a piramis oldalán. Mágikus látvány. Itt található a híres Chac Mool szobor, a fekvő férfialak, hasán a jellegzetes adománygyűjtő tállal. Ez a férfialak számos helyen visszaköszön, emblematikus figurája a Yucatan-félszigetnek. Fő látványosságok közé tartozik az Apácák néven ismert épületegyüttes, a Caracol (csiga) nevű kör alakú épület, mely csillagvizsgálóként működött. Valamennyi a Puuc építészeti stílus remeke. Felsorolni a sok a rengeteg látnivalót „Harcosok Temploma”, „Színes Ház”, „Csonttár” (a Főpap sírja), „Labdajáték pálya”, „Jaguárok Temploma” „Rituális Cenote (vagy „Szent Kút”). Miután megtekintettük a látnivalókat és feltehetőleg betelítettük memóriakártyáinkat a rengeteg fotóval, folytatjuk utunkat. a Riviera Maya felé. Útközben betérünk Valladolidba. A spanyol hódítók által 1547-ben alapított várost egy egykori maya város helyére épült. Panoráma városnézésünk során megtekintjük a San Servacio templomot, és a koloniális belvárost. Majd folytatjuk utunkat, következő megállónknál pedig megismerkedünk Mexikó nemzeti italával a Tequila-val! Ellátogatunk a Mayapan Tequila lepárló üzembe, ahol megtekintjük a gyárat övező Agavé ültetvényeket, melyből a tequila készül, majd pedig megismerkedünk a tequila készítés folyamatával, melyet kóstolással zárunk. Majd tovább indulunk a Maya Riviera felé. Tartalmas utazásunkat a Riviera Maya-n zárjuk a választott közvetlen tengerparti all inclusive hotelben. Idegenvezetői szolgáltatás vége. Szállás elfoglalása. Este szabadprogram. Ellátás: Reggeli a hotelben. Opcionális: Ebéd a program során (A csomagár nem tartalmazza!).,vacsora az all inclusive hotelben a Maya Riviérán. 

7. nap: 

Szabad program, pihenés a tengerparton, az All Inclusive hotel nyújtotta szolgáltatások kihasználása. A szálloda sporteszközei is ingyenesen a rendelkezésünkre állnak: minikatamarán,kajak, vízi-bicikli, szörf. Napközben animációs programok, és esti Show műsor biztosítja a szórakozást a szállodában. Lehetőség további fakultatív programokra. Az alapcsomag szabadon bővíthető extra éjszakákkal, igény szerint!

8. nap: 

Délelőtt szabad program. Délig kijelentkezés a hotelből. A szálloda szolgáltatásait egészen az elutazásig igénybe lehet venni. Extra térítés ellenében a helyszínen „Late check out” szolgáltatás igényelhető. Délután transzfer a cancuni repülőtérre. Elutazás egyénileg, idegenvezetői szolgáltatás nélkül. 

Ajánlatot kérek
Továbbküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés