+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Észak Vietnám és Laosz csodái

Hanoi, Hoa Lu, Tam Coc, Sapa, Cat Cat, Fansipan, Halong-öböl, Luang Prabang

Időtartam: 13 nap/ 10 éjszaka
Indulási időpontok:

2023 május 03 -15

Hívjon minket! +36 1 239 4848
Visszahívást kérek Üzenetet küldök

Úticél: Vietnám

Időpont: 2023 május 03 -15

Időtartam: 13 nap / 10 éj

Utazás: Menetrendszerinti járatokon, átszállással, turista osztályon,

Elhelyezés: 4 csillagos, megbízható szállodákban,

Ellátás: Körút során félpanziós ellátással, hajóútsorán teljes ellátással.1. nap:

Elutazás Budapestről a reggeli órákban, átszállással.

2. nap:

Érkezés Hanoiba a délutáni órákban. Vízumügyintézés után transzfer az óvárosi szállodánkba. Este pihenés, kötetlen program- idegenvezetőnk segítségével felfedezhetjük a várost!

3. nap:

Hanoi városnézés 

Reggeli után, kezdetét veszi az egésznapos Hanoi városnézésünk, mely során felkeressük a Ho Chi Minh komplexumot a Mauzóleummal, Elnöki Palotával, majd az Egyoszlopú Pagoda és Kultúra temploma következik, mely kivételes hely az imádkozásra, és a vietnamiak oktatás, irodalom és Konfucius iránti tiszteletének kifejezésére. Az 1070-ben létrehozott épületegyüttes adott később helyet az ország első egyetemének.

Ebéd után a Néprajzi Múzeumot keressük fel, mely Vietnám 54, színes etnikai csoportját mutatja be. Ezután bringóhintóval kalandozunk (csak akkor kell tekerni, ha kedvünk van hozzá) az Óváros utcáin és felkeressük a manapság turista látványosságnak számító régi vasútvonalat, ahol a mai napig vonatok közlekednek a sikátoros utcák házai és kávézói közt – melyek gyakran a síneket is elfoglalják, így ha vonat érkezik, akkor gyorsan „sátrat kell bontani”.

Este megtekintjük a többszáz éves hagyománnyal rendelkező és méltán híres Vízi bábszínház előadását, ahol ősi legendák elevenednek fel - önköltséges.

Az éjszakát Hanoi-ban töltjük.

4. nap:

Ninh Binh - Hoa Lu királyi város és Tam Coc karsztképződményei

Reggel indulunk Hoa Lu városába, mely az első királyi fővárosa volt Vietnámnak. 968-ban döntött úgy Dinh Bo Linh, hogy kihasználva a Trang An mészkőhegység vonulata és a Hoang Long-folyó által határolt, természetes védelmet kínáló területen hozza létre birodalmát, és egyben az ország első – rövid életű (30 év) - fővárosát. A kicsi, 300 hektáros területen 150 hektárt ölelt körbe a királyi udvar és környezetében számos fontos épületnek adott helyet – két templom, Bai Thien To palota és Nhat Tru egyoszlopos pagoda.

Hua Lu ősi főváros, az azt határoló Trang An hegység, valamint Tam Coc karsztformációinak jelentőségét az UNESCO is elismerte és a világörökség részévé nyilvánította ezt a tájegységet.

Ennek az örökségnek – és utunknak – következő állomása Tam Coc, melyet mint a „szárazföldi Halong-öböl” is emlegetnek – hiszen a süveghegyek látványa, a folyón csónakázva, hasonló tájképet tár elénk.

Délután két program közül is választhatunk. Biciklivel fedezzük fel a folyó mentén rendezetten sorakozó rizsföldeket, melyeknek drámai hátteret ad a hegyvonulat, VAGY a látványos Mua barlangot keressük fel és mászunk fel a folyó fölé magasodó hegyvonulatra, mely mint egy természetes „mini Nagy Fal” nyújtott oltalmat Ninh Binh városának.

Éjszaka Hanoi-ban.

5. nap:

Sapa rizsteraszai

A fővárostól eltávolodva, Észak-Vietnám termékeny hegyvonulatai felé vesszük az irányt. A utazómagazinokban látható, lélegzetelállító, teraszosan művel rizsföldek képei mind Sapa területén készültek. A hegyvonulat oldalában kígyózó utak mind a meredek völgy tövében bújó fehértarajú folyóhoz vezetnek, melyet végtelenbe nyúló, gondozott rizsföldek szegélyeznek már több évszázada. Olvasztótégelye ez számtalan hegyi törzsnek is, hisz piacait látogatják a Dao, H’mong, Han, Xa Fang, és Tay törzsek földművelői is.

Miután bejelentkeztünk Sapa-i szállodánkba és elfogyasztottuk ebédünket, felkeressük Ta Phin közösséget. A Sapa régióban ezek a kis falvak a legnépszerűbbek az utazók körében, melyet a tömegturizmustól csak az elszigeteltségük óvott meg. Elhelyezkedésük idilli, csodás panoráma, gondozottan művelt földek és gyümölcsfa ligetek jellemzik. Két etnikum, a Vörös Dao és a Fekete H’mong közösség osztozik a völgyön és lankás dombjain. A két törzs gyökerei közösek, de szokásaik, népviseletük eltérő….. Gyalogosan keressük fel a törzsek falvait és ismerkedünk természetközeli életformájukkal. 

Éjszaka Sapa-ban.

6. nap:

Gyalogos kirándulás helyi törzsek nyomába (6 óra könnyű túrázás)

A nap folyamán, pihenőkkel és ebéddel megszakítva, de gyalogosan fogjuk felfedezni a vidéki Vietnámot. Utunk során elszigetelt falvak, vízesések, művelt földek és összefüggő esőerdők váltakoznak. Érinteni fogjuk a Cat Cat és Y Linh Ho falvakat, valamint a Hoang Lien Nemzeti Parkot.

Azok számára, akik a pihenést választják, javasoljuk Sapa város nyüzsgő forgatagának felfedezését.

Éjszaka Sapa-ban.

7. nap:

Sapa – Ezüst-vízesés, Menyország Kapuja, Fansipan – Indokína csúcsa

A mai napon felkeressük a fenséges Ezüst Vízesést, majd a „Menyország Kapujában” megpillanthatjuk Indokína legmagasabb csúcsát, a Fansipal-t! Ebédünk után egészen 2,800 méteres magasságig jutunk el a felvonó segítségével (20 perc alatt, 1,410 méter szintkülönbséget küzd le a modern kötélpálya 6,3 kilométeres szakasza). A felső állomáson csodás pagodák és ősi azalea fák bújnak meg az ország legnagyobb – 20 méteres – Buddha szobra alatt. Ugyan a kilátás már innen is szép, de amennyiben leküzdjük a 600 fokból álló „meditációs” lépcsősort, akkor felérünk a Hoang Lien Son hegyvonulat 3,143 méter magas csúcsára, ahonnan igazán csodálatos a panoráma. Tiszta idő esetén Fansipal csúcsa dominálja a végtelenbe vesző Sapa térség vonulatait.

A délutáni órákban visszatérünk Hanoi szállásunkra, ahová az esti órákban fogunk megérkezni.

8. nap:

Halong öböl (2 napos hajóút) – luxus lakóhajón

A kora reggeli órákban busszal utazunk Halong városba. Utunk során gyönyörködhetünk a Vörös Folyó deltájának tájképében, majd Tuan Chau szigethez érkezve szállunk luxus lakóhajónkra. A köszöntő ital után, részt veszünk a kötelező biztonsági eligazításon, majd végre elindul hajónk a csodálatos öböl felfedezésére, melyet a világ hét (új) csodái közt említenek. Sajnos a Ha Long öböl fő ága sem tudta elkerülni a tömegtúrizmus dömpingjét – a turista hajók szinte összefüggő ponton hidat képeznek ezen a szakaszon. Tapasztalatunk alapján, mi az ugyanolyan látványos, de még talán kevésbé látogatott Lan Ha öböl felé vesszük utunkat, hogy megőrizzük az „érintetlen” természet érzését!

Hajóutunk során teljes ellátásban részesülünk és alkalmunk nyílik megismerkedni a vietnámi konyha fogásaival, részt vehetünk főzőiskolán de akár a thai-chi mozdulatait is elsajátíthatjuk.

Utunk a leglátványosabb mészkő formációk – hegyek – szigetek, illetve csendes öblök mellett vezet el (Da Chong Islet, Francia Világítótorony, Lan Ha-öböl, Con Vit Islet). Felkeressük az Ong Cam öblöt, ahol, kajakozhatunk, vagy fürdőzhetünk az öböl kristálytiszta vizében.

A naplementét koktélok mellett élvezhetjük a fedélzetről.

Vacsoránk után filmvetítés, zene és tintahal halászat szórakoztatja a vendégeket.

Az éjszakát a luxus lakóhajón töltjük.

9. nap: 

Halong öböl – Laosz, Luang Prabang

Korán reggel ismerkedhetünk a Tai Chi – vel a fedélzetem, mely a légzés a mozgás harmonizálásával teremti meg a belső nyugalmat.

A könnyű reggeli után helyi evezősökkel fedezzük fel a környező barlangok szépségét.

A nap folyamán a pihenés mellett megtanulhatjuk elkészíteni a tavaszitekercset.

A korai ebéd elfogyasztása után még élvezhetjük a Halong öböl látványát a fedélzetről.

Kikötés után transzfer a repülőtérre és elutazás Laoszba.

Luang Prabang-ba érkezve transzfer az UNESCO világörökség részét képző városba, ahol szállásunk található, majd közös vacsora.

10. nap:

Luang Prabang – Ban Xang Hai falu, Elefánt „lovaglás”, Pak Ou barlang, Mekong hajózás, az „Arany Buddha Városának” felfedezése, Uxo múzeum

A délelőtti program kiindulópontja Ban Xang Hai falu lesz. Manapság házi whiskey (rizspálinka) lepárlóiról híres a kis település, de ne feledjük, hogy ez eredendően nem turistacsalogató - a lakósok évtizedes hagyományokat folytatva készítik az alkoholt. Számos hagyomány-érdekesség mellet, itt található az elefánt park is, ahol nemcsak szemlélhetjük a kontinens legnagyobb emlősét, hanem egy félórás program keretében a jámbor óriások hátán lovagolva barangoljuk be a Mekong folyó vidékét.

Busszal folytatva utunkat érjük el az Ou és Mekong folyók összefolyását, ahol a Pak Ou barlangtemplom található. A környék számtalan barlangja közül ez a kettő bír különleges jelentőséggel, hiszen a Pak Ou barlangok egy XVI. századi kolostort rejtenek, melyben több ezer Buddha szobrot helyeztek el a zarándokló hívők.

Csónakkal térünk vissza Luang Prabangba. Utunk során csodálatos látványt nyújt a folyópart békés vidéki élete, illetve a meredek partvonalat követő vad mészkőfalak.

Délutáni városnézésünk során Luang Prabang építészeti gazdagságára fokuszálunk. A város 34 templomkomplexuma és 443 további épülete élvezi az UNESCO által védettséget. Szinte választani is nehéz, de megpróbáljuk felkeresni a „legeket”. A Vat Mai rögtön a palota szomszédságában található, és a város egyik büszkesége, mint a legnagyobb és leggazdagabban díszítet templom... Vat Szene a legrégebbi… Vat Szieng Thong a legünnepeltebb, mely a képzőművészet emlékműve és évszázadokon keresztül a koronázási és királyi ceremóniák székháza volt.

Szomorú párhuzam a jelen történéseivel, hogy az amerikaiak által folytatott „különleges hadművelet” során, Laosz vált a világ legtöbbet bombázott országává. A titkos háború okait-összefüggéseit-hatását az UXO központ tárja elénk. Idelátogatva szembesülhetünk azzal a pusztítással, mely a mai napig szedi áldozatait aknamezők formájában.

A naplementét a Mekong folyó partjáról, a Vat Prabath mellől fogjuk szemlélni, ahol a látványt – ha szerencsénk van – a Buddhista Szerzetesek esti kántálása fogja kísérni.

Szállás és vacsora Luang Prabangban.

11. nap.

Adománygyűjtő Buddhista szerzetesek, Phuszi-hegy és Királyi Palota, Kuang Si-vízesés

Hajnalban szemtanúi lehetünk a XIV.-század óta élő hagyománynak, mely során több mint 200 narancssárgaruhás szerzetes vonul libasorban végig a város szakrális negyedének utcáin és rizses edényeikbe adományokat gyűjtenek. A hívők a járdákon térdelve adják át ételadományaikat – melyet a modern időkben már pénzadomány is kiegészít(het). Ez a szertartás már csak kevés helyen élő hagyomány, mely a turisták számára is látogatható, megfelelő alázatossággal.

A szertartás után megtekintjük a reggeli piacot, mely a Királyi Palota mellett található.

A szállodánkban elfogyasztott reggeli után megismerkedünk a buddhista templomépítészet remekeivel. Először „felülnézetből”, hisz a Phuszi-hegyet megmászva csodálatos kilátás tárul elénk. 100 méterre emelkedünk a város felé és a 24 méter magas That Csomszi aranysztúpa lábánál állva tanulmányozhatjuk a szinte összefüggő negyedet alkotó szakrális remekművek sorát. Kolostorok, pagodák, sztúpák és a hozzájuk tartozó épületek - dobállványok, királyi bárkák tárolói… lenyűgöző látványt nyújtanak.

A Királyi Palota volt Sisavang Vong király és családja rezidenciája, mely a francia gyarmati időben épült, 1904-ben. A múzeumban tett látogatás után a környék másik látványosságát keressük fel, a Kuang Si vízesést. Buja dzsungel övezi a mésztufagátak által alkotott, többlépcsős vízesést, melynek hűs medencéi, türkiz vize fürdésre csalogatja a látogatókat. A csodás édesvízi mészkőmedencék sorát egy 60 méteres magasságból alázúduló vízesés koronázza!

A hely természeti szépségét egy „medvepark” egészíti ki, ahol több mint 100 - a vadorzók és állatkereskedőktől - megmentett Ázsiai Fekete Medve és fajtársai leltek menedékre. A közeli Ban Thapene faluban betekintést nyerhetünk a hegyi törzsek életébe, és egy rövid sétával olyan vízeséseket is elérhetünk, melyet ritkábban látogatnak a turisták.

A tartalmas napot az éjszakai piacon tett látogatással zárjuk, ahol a hegyi falvak törzsei értékesítik termékeiket – kézi szőttesek, használati -és dísztárgyak, hangulatos kivilágításban….

Luang Parabangi szállásunkra visszatérve elfogyasztjuk vacsoránkat.

12. nap:

Luang Prabang > Hanoi > Utazás Budapestre

Reggeli szabadidő Luang Prabangban, majd transzfer a repülőtérre és elutazás Hanoiba. A vietnámi fővárosban „napi szoba” szolgálja a pihenést – vagy sétálhatunk a városban – majd a koraesti órákban transzfer a Hanoi repülőtérre. Elutazás Budapestre.

13. nap:

Átszállás után érkezés Budapestre a koradélutáni órákban
Árak

Indulási időpontok
Kétágyas szobában
2023. máj. 03 - 2023. máj. 15
711.330 Ft/fő

+ nemzetközi repülőjegy + illeték 280.000,- Ft/fő garantált csoportos foglalás!
+ 2 belföldi repülőjegy + illeték  450 USD/ fő helyszínen fizetendőTeljes összeg befizetése esetén árgaranciát vállalunk!Tartalmazza

-Szükséges transzferek a helyszínen,

-Részletezett programok a szükséges belépőkkel,

-Elhelyezés megbízható 4 csillagos szállodákban a szárazföldön

-Elhelyezés a 4+ csillagos Peony Cruise hajón a Ha Long öbölben

-Körúton és a hajón teljes ellátás,

-Meghívólevél – vízumelőkészítés díja

- A csoportot helyi idegenvezető ás magyar csoportkísérő vezetiNem tartalmazza

-Nemzetközi repülőjegyek és illetékek, turista osztályon, átszállással. 280.000,- Ft/fő garantált csoportos foglalás!

-2 belföldi repülőjegy és illeték turista osztályon, Hanoi > Luang Prabang > Hanoi útvonalon, - 450 USD/ fő helyszínen fizetendő

-Utas és Útlemondási biztosítások,

-Vízumdíj, helyszínen fizetendő: Vietnám USD 25, Laosz USD 40,

-Italfogyasztás,

-Javasolt borravaló USD 40,

-Fentiekben nem részletezett, személyes jellegű kiadások,Ajánlatot kérek
Továbbküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés