+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

COSTA RICA – a természeti csodák világa

Időtartam: 12 nap/ 10 éj
Indulási időpontok:

TETSZÉS SZERINT

Hívjon minket! +36 1 239 4848
Visszahívást kérek Üzenetet küldök

Az Atlanti- és Csendes-óceán partjai. Poás, Arenal és Irazu vulkánjai.

Tortugero és Manuel Antonio csodálatos nemzeti parkjai.

Fekete vulkáni hamus és fehér korálhomokos tengerpartok.

Sűrű esőerdők, pazar vízesések, gazdag növény és állatvilág.

Minden, amire vágyhatunk…..


GARANTÁLT csoportos repülőjegy foglalással


Úticél: Costa Rica

Időpont: Tetszés szerint

Időtartam: 12 nap / 10 éj

Utazás: Menetrendszerinti járatokon, átszállásokkal, turista osztályon,

Elhelyezés: 3-5 csillagos szállodákban, Tortugero-ban kabinokban – lásd leírás

Ellátás: Körút során reggelis ellátással, Tortugero-ban teljes ellátás1 nap:

Elutazás Budapestről a korareggeli órákba. Átszállások után érkezés San José-ba - Costa Rica fővárosába – az esti órákban. A szállásunk a reptér környékén helyezkedik el, hiszen a városnézés a körút végén történik, illetve másnap korán szeretnénk indulni a vulkánhoz, elkerülve a város dugóit.

2. nap: Poás Vulkán és Tortugero Nemzeti Park

Costa Rica természetföldrajzának egyik legmeghatározóbb hajtóereje a lemeztektonika által generált vulkanikus tevékenység. Ebben a régióban, két kisebb lemez feszül egymásnak - a Kókusz-szigeteki lemez bukik alá a Karib-lemeznek - ezáltal vulkánok sorát létrehozva. Az ország 200 vulkáni formációja közül 60 kihalt/alvó-, illetve 6 aktív vulkánt különböztetünk meg. Utunk során hármat is érintünk ezek közül (Poás, Arenal, Irazu).

A Poás kráterének mérete alapján előkelő helyet foglal el a világ vulkántérképén. A 2,697 magas rétegvulkán két fő kráterrel rendelkezik, melyeket tavak töltenek ki. A két tó nem is lehetne ennyire eltérő. A déli kürtő felett elhelyezkedő Lake Botos már kihalt, oldalát sűrű esőerdő borítja, melyet ritka növények és színpompás madarak laknak. Ezzel ellentétben az északi Laguna Caliente – azaz Forró Lagúna – aktív kürtő, melynek tevékenysége a mai napig nyomon követhető. A 2,300 méteres magasságban található kráter 300 méter átmérőjű. A kráter a világ legsavasabb tavát rejti, melynek 30 méteres fenekén folyékony kén terül el a vízfelszín alatt.

Poás 1825 óta dokumentált kitöréseinek száma 40 körül jár. Az ezredforduló óta is jelentős aktivitást mutat. 2009-ben egy 6,1 földrengés rázta meg a hegyet, mely számos földcsuszamlást eredményezett. 2017-es kitörésekor evakuálni kellett a környék lakóságát és a parkot 2019-ig le is zárták. Ezt követte 2022 április 6.-án egy 3 perces kitörés, mely során gázok és az általuk 500 méteres magasságba fellövő hamufelhő borították be a térséget. Azóta a vulkán lecsendesedett, és ismét látogatható. Aktivitása jelenleg túlnyomórészt a kénkigőzölgésekben mutatkozik. A kráter oldalain, a savas esőnek köszönhetően, nincs növényzet. A tó briliáns kék színe pazar látványt kínál a fekete vulkáni hamu által borított kráter mélyén.

Mivel a nap során gyakran felhő borítja a csúcsot, így igyekszünk korán reggel érkezni, hogy a krátert tiszta időben látogathassuk.

Utunkat La Pavona felé folytatjuk, ahol a Suerte-folyón motorcsónakba szállva érjük el a Tortugero Nemzeti Parkot. A tengerpart felé egyre sűrűsödő esőerdő borítja a torkolatvidéket, mely a partra érve már áthatolhatatlan dzsungellé terebélyesedik. A folyó és a tenger találkozásánál, a nagy mennyiségű hordalék 35 kilométer hosszú turzást – a folyók hordaléka által létrehozott homokpad/félsziget – és a partvonallal párhuzamosan futó csatornarendszerek sorát hozta létre. A bőséges csapadék, az édes- és sós vízi környezet, a lagúnák és mocsarak hálózata, kiegészülve a sűrű erdővel, a legváltozatosabb életteret alkotta a parkban.


Tortugero-ban csak pár szállás épült a tengerpartra. A szállások nagyrésze a lagúnák partján, illetve a kis településen található. Az általunk használt szállodát korábbi útjaink során már használtuk és elhelyezkedése, hangulata miatt, annak ellenére ajánljuk, hogy csak 2* besorolással rendelkezik. Választásunkat támasztja alá, hogy 2022-ben szállásunk elnyerte a Trip Advisor közösségi oldal legjobb szálásainak adott díjat! Természetesen 4*-os szállodát is tudunk foglalni, de ezeknek számottevő felára van (USD 420 / fő / 2 éjszakája)! Kérjük jelezze, amennyiben ezt igényli.


3. nap: Tortugero Nemzeti Park

A délelőtt folyamán kenuk segítségével fedezzük fel a nemzeti park csodálatos lagúnáit, melyet az esőerdő ölel közre, túláradó biodiverzitásával.

Állatvilága igen változatos. A vízben folyami teknős, vidra, pápaszemes kajmán, számos rákféle és több mint 50 édesvízi halfaj található. A fákon lajhárok, bőgő- és csuklyásmajmok élnek. Az eget pedig többszáz madárfaj szeli, köztük a veszélyeztetett zöld ara, az amazonasi jégmadár, kócsag, gém, zacskósmadár, tukán, a gázló északi jasszána és a színpompás lila kardszárnyú kolibri.


Délután a tengerpart világát ismerhetjük meg egy séta keretében. A fekete homokos partvonalat egyik oldalról az esőerdő zöldje, míg másikról a dühösen támadó hullámok, hófehér tartaja határolja.

Az impozáns számú és fajtájú állatsokadalom közül talán a tengeri teknősök a leghíresebbek. A világon ismert hét faj közül – Cserepes- és Közönséges álcserepesteknős, Ausztrál- és Közönséges levesteknős, Atlanti és Olajzöld fattyúteknős és a legnagyobb testű, a közeli nemzettségbe tartozó Kérgesteknős (vagy Bőrhátú) - öt költi tojásait Casta Rica partjainál. Tengeri teknősöket egész évben láthatunk Tortugero-nál. A teknősök tojásaik lerakásakor jönnek partra, és ezt egész évben, egyénileg teszik. Ezalól egyedül az Olajzöld teknősök képeznek kivételt, akik tömegesen-egyszerre érkeznek a július-október időszakban, ezt nevezik Arribadas-nak - azaz érkezésnek.


Fakultatív program: Lehetőség van éjszakai sétára is az esőerdőben! Mivel ezért a programért nem mindenki rajong, ezért ezt nem építettük be a csomagba. Viszont a lelkes érdeklődök az éjszakai életet élő számos érdekes állattal találkozhatnak! Ilyenkor éled fel az erdő, előbújnak a denevérek, az ezer színben pompázó békák – köztük a híres/hírhedt nyílméregbéka, (igen) kígyók, táplálkoznak a lajhárok…… feledhetetlen élmény (USD 25 fő / fő)

4. nap: Arenal Vulkán, természetes melegforrások és termálfürdők.

A Karib-tenger partját magunk mögött hagyva folytatjuk utazásunkat a Csendes-óceán felé. Utunkat az Arenal-vulkán tömege határolja. Vitathatatlanul ez volt Costa Rica legnépszerűbb látványossága, de 2010-ben az addig naponta negyvenegyszer kitörő vulkán „elaludt”. A rendszeres kitöréseket tápláló kürtő eltömődött, a látványos kitörések és éjszaka izzó lávafolyamok is elapadtak. Ennek ellenére az 1,633 méter magas, szabályos alakú rétegvulkán továbbra is mágnesként vonzza a látogatókat.

Népszerűségének egyik oka a vulkáni tevékenység részét képző melegforrások sora, illetve a búja esőerdő -melyet sétákkal, valamint a lombkoronába épített függőhidak segítségével is felfedezhetünk.

Szállodánk termálfürdőjét is az egyik ilyen melegforrás táplálja. A délután során egy természetes „szabadfürdőt” is felkeresünk, ahol természetes környezetben élvezhetjük a sziklamedencék forró vizét, melyek egy patakot táplálnak.

5. nap: Arenal Sky Adventures, La Fortuna vízesés, termálfürdő vagy Rio Celeste vízesés

Costa Rica ökoturizmusának egyik vívmánya az esőerdők életét bemutató függőhidak. Az Arenal Sky Adventure lehetőséget biztosít, hogy nyitott kabinos felvonóval érjük el a fák lombkoronáját, ahonnan függőhidak segítségével járhatjuk be a koronaszintet, illetve a kalandvágyók zip line – kötélpályák hálózatán keresztül száguldhatnak a mély völgyek felett, a gerinceket összekötő állomások közt.

A nap során, rövid sétával felkeressük a látványos La Fortuna-vízesést, ahol megmerülhetünk a hűs medencében. Délután választhatunk, hogy a szálloda termálfürdőjében kívánunk pihenni, vagy megcsodáljuk a Rio Celeste vízesést. A közeli Tenorio-vulkán fő látványossága a Rio Celeste-t tápláló 90 méteres, fenséges vízesés (231 lépcső vezet a vízesés tövéhez). További érdekesség, hogy a zöld esőerdőt kéken „világitó” folyó szeli át, melyet a források által kioldott ásványok festenek meg.

6. nap: Manuel Antonio

A vulkánok és esőerdők vidékét hátrahagyva indulunk a Csendes-óceán felé. A hosszú nap során elhaladunk a Nicoya-öböl mellett, és az óceánt elérve számos tengerparti települést érintünk. Többek közt áthaladunk a Tarcoles folyót átívelő hídon, ami sokak számára csak mint Krokodil-folyó ismert, hiszen a torkolatánál hemzsegnek a hatalmas hüllők. Az itt élő hegyesorrú krokodilok fajtársaik legnagyobbjai közé tartoznak. A hímek akár a 6 m meghaladó hosszt is elérhetik, melyhez 900 kg-os súly tartozik.

Délután érjük el úticélunkat, Quepos városát és a mögötte húzódó Manuel Antonio Nemzeti Parkot. Ugyan ez Costa Rica legkisebb nemzeti parkja, mégis ötvözi az ország esszenciáját. Manuel Antonio híre az egész közép-csendesóceáni régióban ismert - nem véletlen, hogy a Forbes Magazin a világ legszebb parkjai közé válogatta 2011-ben.

Ugyan - környezetvédelmi okokból – szállodák nem épülhettek közvetlenül a partszakaszon, de az általunk használt szálloda séta távolságra található a legszebb fürdőhelyektől, melyeket érkezésünk után ki is próbálhatunk.

7. nap: Manuel Antonio Nemzeti Park - pihenés a Csendes-óceán partján

A nemzeti park közel érintetlen formájában őrzi a Csendes-óceán trópusi szakaszára jellemző esőerdőt, melyet számtalan kijelölt útvonalon járhatunk be. Növény és állatvilága, a park méretéhez képest lenyűgöző; találkozhatunk itt lajhárokkal, 3 féle majommal (csuklyás-, mókus- és bőgőmajom), érdekes rágcsálókkal - mint az aguti, és látványos hüllőkkel - mint a nagy számban jelen levő leguánok. A park madárvilágának gazdagsága lenyűgöző.

Mégis a fő látványosság a park területén fekvő félsziget. A földnyelv két oldalán található partszakasz talán az ország leghíresebb strandja. Valószínű itt fogjuk tölteni látogatásunk jelentős részét, és ha nagy a tömeg ezen a szakaszon, akkor tovább mehetünk Playa Espadilla Sur-ra!

A délutáni szabadidőt tölthetjük a tengerparton, részt vehetünk a helyiek által kínált számtalan kalandprogramon (opcionális) – hajóutak, rafting, lovaglás…. vagy akár kortyolgathatjuk koktélunkat, a naplementét szemlélve, egy kiszuperált C-123 átalakított csomagterében/pilótafülkéjében. A repülőt még a CIA hagyta hátra a nicaraguai ellenforradalmároknak csempészett fegyverszállítás után…

8. nap: Nauyaca-vízesés, The Cloud Forest – Talamaca Nature Reserve

A Csendes-óceán partvonalától lassan eltávolodunk és elkezdünk emelkedni a Cordillera de Talamanca lában. Ez a hegyvonulat a fővárostól húzódik egészen Panamáig, és itt találgató az ország legmagasabb csúcsa, a 3,820 méteres Chirripo-hegy is.

Utunkat a Nauyaca-vízesésnél szakítjuk meg, mely egyike a leglátványosabb vízeséseknek. A lezúduló víztömeg itt 2 lépcsővel küzdi le a 61 méteres szintkülönbséget, mohával vastagon borított sziklákon, dús növényzet által határolva. Mivel csak 2 órás – néhol megterhelő – gyaloglással érhetnénk el a vízesést, így az út nagyrészét terepjáróval fogjuk megtenni.

Tovább haladva, hűvösebb hegyvidéki térségbe érünk, ahol hatalmas „köderdők” alakultak ki. Az éjszakát is az erdőben fogjuk tölteni, kb. 1,500 méteres magasságban, ahol éjszaka már kellemesen lehűl a levegő. Számtalan kijelölt ösvényen fedezhetjük fel a köderdőt és tekinthetünk meg kisebb-nagyobb vízesést, élvezhetjük a pazar kilátást.

9. nap: Santa Maria de Dota - kávéültetvény, Irazu Vulkán

A felvidéket elérve gondosan művelt, termékeny területen haladunk át, mely a Santa Maria régióhoz tartozik. A helyiek véleménye szerint itt termesztik a legfinomabb kávét. Fel is keresünk egy kávéfarmot, ahol végig kísérhetjük a kávé útját a termesztéstől egészen a gőzőlgő kávéscsészéig.

Számtalan színes falun áthaladva érkezük meg délután utunk harmadik nagy vulkánjához, az Irazu lábához, melyet másnap fogunk közelebbről szemügyre venni.

10. nap: Irazu vulkán, visszatérés San José-ba

Szállásunkat elhagyva művelt területeket láthatunk, ahol főleg krumplit és hagymát termesztenek, majd a magasabb régiók legelői után az erdők következnek. Az erdőhatár felett, 3,432 méteres magasságával az Irazu az ország legmagasabb aktív vulkánja. Ez a magasság azt is jelenti, hogy a csúcs gyakran már a felhőréteg fölé emelkedik, így jó eséllyel tekinthető meg a csodálatos kilátás – tiszta idő esetén mindkét – az Atlanti és a Csendes – óceán is látható. A vulkán kúpja több kráternek, és az azokat feltöltő színes tavaknak ad helyet – melyeket az esővíz által kioldott ásványi anyagok színeznek. Az erős szélnek és a nagy tengerszint feletti magasságnak köszönhetően itt már nagyon hideg van – éjszaka gyakran fagypont alatti a hőmérséklet. A látogatók által bejárható kb. 1 kilométeres ösvény a fő- és három kisebb krátert járja körül (Diego de la Haya, Playa Hermosa, és La Laguna kráterek), a holdbéli, kietlen tájon. Pusztító aktivitása már a múlté, az utolsó kitörést 1960-ban regisztrálták.

Délután térünk vissza a fővárosba, ahol központi elhelyezkedésű szállodánk lehetővé teszi San José felfedezését.

11. nap: San José városnézés, elutazás Budapestre

A város az ősi vulkánok által határolt központi medencében helyezkedik el és ugyan az első hódító, Kolumbusz már 1052-ben elérte a mai Costa Rica partjait, „felfedező” tevékenységüket a parti szakaszra koncentrálták a spanyolok. Csak a XVI. század közepén indultak a szárazföld belseje felé, ahol Cartago város volt a központ. San José fejlődése 1737-ben kezdődött, a névadó Szent József tiszteletére épített kicsiny templommal, melyből mára egy igazi metropolisz fejlődött ki.

Kultúrája és építészete ugyanolyan sokszínű, mint jelenlegi lakói. Magán őrzi az európai építészeti stílusok jegyeit, melyet a helyiek mindig ízlésük alapján adoptáltak.

Délelőtt felfedezzük San José főbb látványosságait.

Belvárosának legszebb épülete az 1897-ben átadott Teatro Nacional Costa Rica, mely a párizsi Le Palais Garnier nagyszabású mása – a pazar belső teret olasz márvány és helyi trópusi keményfa díszít. A koloniális idők emlékét a Barrio Amón negyed őrzi, ahol még látható pár kastély a „kávébárók” idejéből – XIX. századi építészet. A Latin-Amerikai hangulatot leginkább a Mercado Central – azaz a központi piac jeleníti meg. A számos jelentős épület közül még kiemelnénk a következőket: Metropolita Székesegyház, melyet számos földrengés után 1871-ben építettek újra és 1983-ban Szent János Pál pápa is felkeresett. A kongresszusnak otthont adó Nemzeti Legfelsőbb Választási Iroda épületét. Illetve a Plaza de la Cultura park mellett található „Arany Múzeum”-ot, ahol csodálatos, Kolumbusz előtti korból származó aranygyűjtemény található…

Ebéd és rövid szabadidő után transzfer a repülőtérre, ahonnan az esti órákban indulunk Budapestre.

12. nap: Érkezés Budapestre

Több átszállás után a kora délutáni órákban érkezünk Budapestre


Ajánlatot kérek
Továbbküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés