+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

KILIMANJARO MÁSZÁS

Időtartam: 8 nap / 6 éjszaka
Indulási időpontok:

2020

Hívjon minket! +36 1 239 4848
Visszahívást kérek Üzenetet küldök

A Kilimanjaro Afrika legmagasabb hegye, "Tanzánia koronája" (5895 m). Két csúcs létezik: a Kibo vagy Uhuru-csúcs (5895 m) és a Mawenzi (5149 m). A hegy nevének eredete homályba vész, az bizonyos, hogy szuahéliül a Kilimanjarot a "kilima" és a "njaro" szavakból rakták össze. A "kilima" jelentése domb, kis hegy, míg a "njaro" ősi szó, feltételezések szerint jelentése fehér vagy fényes. A hegy innen kaphatta az angol nyelvterületen használt White Mountain (Fehér Hegy) elnevezést is. A hegyet esőerdők ölelik körbe mely számos állatnak ad otthont (például elefántnak, bivalynak, orrszarvúnak, leopárdnak, majmoknak). A Mawenzi oromnál és a Kibo Peaks-nél csak majmok és jávorantilopok láthatók. A havas hegycsúcsról tiszta időben akár 160 km-es körzetben is ellátni. A Kilimanjarot egész évben meg lehet mászni. A legjobb hónapok: január, február, szeptember - ezek a legmelegebb és legtisztább (felhő nélküli) hónapok. Április, májusban erős az esőzés és havazás. Június, augusztus szintén nagyszerű, de hidegebb van. Október már picit melegebb, bár nedves (eső előfordulhat), azok számára ajánlott, akik szeretik, ha kevés ember van a hegyen.

A Marangu az egyik legnépszerűbb és legkönnyebb túraútvonal Afrika tetejére. Ez az egyetlen túraútvonal, ahol jól karbantartott ösvény vezet majdnem az Uhuru-csúcsig és a szállást tiszta, szépen rendben tartott menedékházak biztosítják. Így megadatik nekünk az az apró luxus, hogy a gyalogtúra teljes időtartama alatt ágyban tölthetjük az éjszakákat. Mivel a házak befogadóképessége korlátozott, a Marangu a legkevésbé zsúfolt útvonal a Kilimanjaro csúcsára, túránk során alig találkozunk emberekkel. A gyalogtúra ideje alatt saját szakácsunk tápláló és változatos reggeliket és vacsorákat szolgál fel menedékházaink étkezőjében. Túránk során képzett hegyi vezetők segítenek minket, nagy csomagjainkat pedig hordárok viszik. Ezek összességében sokat segítenek a magashegyi körülmények elviselésében és a 5 napon át tartó sorozatterhelés is kevésbé megerőltető így a túra során. A túra előtt egy napot az Kilimanjaro lábánál kirándulunk, hogy kipihenjük a repülőút fáradalmait.  

Ha megfelelő fizikai felkészültséggel rendelkezel, rendszeresen sportolsz, nagy eséllyel feljutsz a Kilimanjaro csúcsára! 

1. nap:

Indulás Budapestről egy isztambuli átszállással Kilimanjaro repülőterére.

2. nap:

Érkezés Kilimanjaro-ra a hajnali órákban. Transzfer Moshi-ba a szállodába. Reggeli, majd egy kis pihenő után irány Boma Ng’ombe meleg vizű forrása, ahol egy kristály tiszta vizű tóban fürödhetünk a Kilimanjaro lábánál. Utána transzfer vissza szállodába. 

3. nap:

Arusha - Marangu kapu – Mandara ház (1.860 m – 2.715 m) 

Távolság: 8.1 km, szint: fel 850 m
Túra időtartama: körülbelül 4 óra
Környezet: trópusi köderdő 

Moshi-ból körülbelül 50 perces autózás után jutunk el a Kilimanjaro Nemzeti Park kapujához. Útközben érintjük a Kilimanjaro délkeleti lejtőjénél fekvő Marangu települést, amiről túraösvényünk a nevét kapta. A park bejáratánál találkozunk hordárainkkal, akik felpakolják hátukra az ételeket, az italokat, a tábori konyhafelszerelést és a túrafelszereléseink nagy részét. Ezután elhagyjuk a park bejáratát és megkezdjük túránkat a magaslati erdő egyik ösvényén. A ködbe burkolózó erdő telis-tele van mohával vastagon benőtt fákkal, a Kilimanjaro állatvilágának többsége is itt talált otthonra. Az első éjszakánkat a Mandara-táborhelyen töltjük, amit egy tisztáson alakították ki A-alakú faházakból. Minden ház 4-6 ágyas, az áramot napelemek biztosítják. A tábor 60 fő befogadására alkalmas. A vizet a környező forrásokból pumpálják az épületekbe, a főépület mögött vízöblítéses WC-k találhatóak. A meleg vacsorát, amit szakácsunk készít el, a közös étkezőnkben fogyasztjuk el. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora)  

4. nap:

Mandara ház – Horombo ház (2.715 m – 3.705 m) 

Távolság: 11.6 km, szint: fel 1000 m
Túra időtartama: körülbelül 6 óra
Környezet: mocsárvidék 

A Mandara háztól az ösvény egy ligetes térségbe vezet, majd a Maundi kráter tövében folytatódik. Kisebb kitérőt teszünk a kráterhez, hogy először csodáljuk meg a Kibo kráterét. Tiszta időben a távoli Kibo fenséges gleccserei ékkőként csillognak a reggeli fényben. Az esőerdőt ezután kopárabb, mocsaras táj váltja fel. A kopárabb tájért bőségesen kárpótol minket a tény, hogy a Kilimanjaro legszebb növényeiben gyönyörködhetünk: a három méteresre is megnövő lobéliák mellett feltűnnek a hatalmas szeneció ligetek is (Senecio Kilimanjaro), helyenként öt méteres óriásaikkal. Körülbelül hatórányi gyaloglás után elérjük a Horombo házat, ahol megmosakodhatunk egy tál forró vízben, megvacsorázhatunk és kipihenhetjük magunkat. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora) 

5. nap:

Horombo ház – Kibo ház (3.705 m – 4.730 m) 

Távolság: 9.6 km, szint: fel: 1000 m
Túra időtartama: körülbelül 6 óra
Környezet: magashegyi sivatag 

 Reggeli után magashegyi sivatagi környezetben folytatjuk utunkat. Horombo-ból két ösvény vezet fel a „nyeregre”, a Mawenzi és a Kibo csúcsa közötti területre. Mi az alsó utat választhatjuk. A táj itt már teljesen kopár, megszűnik a növénytakaró. A Kibo ház a kietlen magashegyi sivatagban épült. A menedékház kőépülete 60 mászót tud befogadni 10 fős szobákban, amikben emeletes ágyak állnak. A ház és az elhelyezés az itteni viszonyoknak megfelelően meglehetősen puritán. A csúcs már csak 1195 méterre van. Még ezen az éjszakán el is indulunk a csúcstámadásra. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora) 

6. nap:

Kibo ház – Uhuru – Horombo ház (4.730 m – 5.895 m – 3.705 m) 

Távolság: 5.4 km felfelé és 15 km lefelé, szint: fel: 1200 m, le: 2200 m
Túra időtartama: körülbelül 7 óra az Uhuru csúcs, majd 7 óra ereszkedés a Horombo ház
Környezet: törmelékes szikla és hófödte csúcs 

23:30 körül ébresztő! Megiszunk egy csésze forró teát, bekapunk néhány süteményt, majd nekivágunk az éjszakának és itt kezdődik az igazi kaland! Az ösvény első szakasza sziklás. Így jutunk el a Hans Meyer barlang-ig (5150 m), ahol megpihenünk. Egy szerpentinen kapaszkodunk fel a kráter pereméig, a Gillman’s Point-ig (5681 m). Ez a szakasz nagyon meredek, tele van kőtörmelékkel. Megmászása komoly fizikai és mentális teljesítmény. Az egész túrának ez a legnehezebb szakasza. A Gillman’s Point-tól általában hóval fedett terepen, egy jól kitaposott ösvényen haladunk tovább egészen az Uhuru csúcs-ig (5895 m), Afrika legmagasabb pontjáig. A fáradtság erőt vesz rajtunk, de nagyon elégedetten mondjuk: Megcsináltuk! Az időjárás dönti el, hogy mennyi időt maradunk a csúcson, mielőtt nekivágnánk a körülbelül 3 órás ereszkedésnek. A Kibo házhoz visszaérve pihenünk egy keveset, összeszedjük az otthagyott felszerelésünket és újabb 3 órát gyalogolunk a Horombo házig. A mai napon körülbelül 14 órát gyalogolunk, úgyhogy nagyon nehéz és fárasztó nap lesz. Szállásunkon elfogyasztjuk utolsó vacsoránkat a hegyen, majd jöhet a jól megérdemelt pihenés. (szállás: menedékház, ellátás: reggeli, ebéd, vacsora) 

7. nap:

Horombo ház – Marangu kapu (3.705 m – 1.860 m) 

Távolság: 19.7 km, szint: le: 1850 m
Túra időtartama: körülbelül 6 óra
Környezet: mocsárvidék 

Reggeli után folytatjuk az ereszkedést a Marangu-kapuhoz. Útközben megpihenünk, a már ismerős Marangu házban ebédelünk. A kapunál a csúcsmászást sikerrel teljesítők megkapják oklevelüket. Aki a Gillman’s Pointig jutott, az zöld, aki az Uhuru csúcsig, az arany oklevelet vehet át. Ezután visszautazunk a szállodába, hogy a jól megérdemelt forró zuhany után kipihenjük a mászás fáradalmait és újra kényelmes ágyban aludhassunk. (ellátás: reggeli, ebéd) 

8.nap:

Hajnali transzfer a repülőtérre, majd indulás vissza Budapestre Isztambulon keresztül. 

 

Minimum létszám: 10 fő 

A részvételi díj tartalmazza: 

- a nemzetközi repülőjegyek és illeték árát

- a reptéri transzfereket Tanzániában a csoporttal való érkezés és indulás esetén

- az utazást bérelt autóbusszal Tanzániábana

- Kilimanjaro Nemzeti Park belépőt

- a részletes leírásban szereplő programokat

- 3 éjszaka szállást kényelmes hotelben, Moshi-ban

- 4 éjszaka szállást a gyalogtúra során 4-6 ágyas faházakban

- a gyalogtúra ideje alatt teljes ellátást reggelivel, ebéddel és vacsorával

- 3 reggelit Moshi-ban

- a hegyi vezetők, a hordárok, valamit a sofőrök munkadíját

- a magyar nyelvű csoportkísérőt

A részvételi díj nem tartalmazza: 

- a tanzániai vízum díját (50.- USD) 

- az útlemondási biztosítást

- a betegség-, baleset-, poggyászbiztosítást

- a borravalókat: 10 USD/ résztvevő/ nap (50.- USD)

HASZNOS INFORMÁCIÓK

TEHERHORDÓK 

A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagunkat egyik szálláshelyünkről a másikra. A nagy csomag súlya maximum 20 kg lehet. Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket. 

FIZIKAI ERŐNLÉT 

Bár a Kilimanjaro megmászása nem sétagalopp, egy megfelelő fizikai erőnlétű, egészséges utazó nagy eséllyel teljesíteni tudja a túrát. Fél éves felkészüléssel valószínűleg gond nélkül feljutsz majd a csúcsra. Mindemellett javasoljuk, hogy az indulás előtti hetekben a lehető legtöbbet sportolj, hogy felkészülten vágj neki az útnak. 

HOGYAN HAT A SZERVEZETÜNKRE A MAGASSÁG? 

A csúcson körülbelül feleannyi oxigént tudunk belélegezni, mint amihez a legtöbbünk hozzászokott. Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Minél több időt hagyunk az akklimatizálódásra, annál könnyebben másszuk majd meg a csúcsot. Ezért gyalogolunk lassú, komótos tempóban napról napra egyre magasabbra. Huma-Zolamide gyógyszer szedése segíti a magassági betegség tüneteinek csillapítását és nagyban segíti a sikeres csúcstámadást. 

A TÚRANAPOK BEOSZTÁSA 

A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is. 

SZÁLLÁSOK 

A Marangu-útvonalon végig tiszta, jól karbantartott menedékházak állnak, A-alakú kunyhókkal, egyszerű ágyakkal és matracokkal. A táborhelyeken közös étkező, WC és mosdó található. 

ÉTKEZÉSEK 

A csúcsmászáshoz energiára van szükség. A gyalogtúrán teljes ellátást biztosítunk. Tábori szakácsunk gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is! Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki. Igény esetén speciális étrendnek megfelelő étkeztetést is tudunk biztosítani. 

IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK 

A Kilimanjaro Afrika legmagasabb csúcsa. Többféle ökoszisztéma és mikroklíma jellemzi. A trópusi erdőktől az alpesi tájig minden megtalálható itt, az időjárás pedig egy pillanat alatt válthat kellemesből zordba és vissza, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre! Az első és utolsó túranapon, az alsó régióban párás melegre számíthatunk. 4000 méter környékén és felette a hőmérséklet napközben sem melegszik 15 °C fölé. Eső bármikor előfordulhat. Magas hegyen vagyunk, ne feledkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól. 

CSÚCSTÁMADÁS 

Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges öltözetet. 6000 méter magasságban kifejezetten fázni fogunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség is. Ne feledkezz meg a fejlámpába és a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról sem. Hogy ne fagyjon meg az innivalód, célszerű egy részét hőtartó termoszban tárolni. A Kibo házban 19:00 körül igyekezz hálózsákba bújni és pihenni néhány órát! 

TÚRAFELSZERELÉS 

A szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked, ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelések összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre 

SZÁLLÁSOK, ELLÁTÁS 

A túra ideje alatt teljes ellátást biztosunk (5 reggeli, 5 ebéd, 4 vacsora)a túra utolsó napján az ellátás reggeli és ebéd. 3 éjszakát egy hotelben töltünk, itt az ellátás reggeli, a gyalogtúra alatt 4 éjszakát menedékházakban 4-6 fős faházakban töltünk, emeletes ágyon. 

VALUTA, KÖLTŐPÉNZ 

Tanzánia hivatalos fizetőeszköze a tanzániai shilling (1 TSH = kb. 6 Ft.)legcélszerűbb az USD kivitele, amit a reptéren válthatunk be helyi fizetőeszközre a tanzániai pénzváltók kizárólag 2006. utáni kiadású, sérülés és szignó mentes USD bankjegyeket váltanak be bank automaták használatát nem ajánljuk.  

OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK 

Sárgaláz elleni védőoltás kötelező. Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. Malária: Arusha és Kilimanjaro környékén a Malária-fertőzés veszélye rendkívül alacsony, a malária elleni gyógyszer szedését a háziorvossal kell egyeztetned. Ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó. HUMA-ZOLAMIDE! 

HASZNOS INFORMÁCIÓK 

Időeltolódás: + 1 óraidőjárás: magashegyi, változékony -5 – 25 °C közötti hőmérséklet várható. Kommunikáció: Tanzániában a szuahéli és az angol a hivatalos nyelv. Mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik. 

KÖZLEKEDÉS

Bérelt autóbusszal, amit az utazás ára tartalmaz.

Ajánlatot kérek
Továbbküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés