+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

La Reunion utazás és szállás ajánlatok

La Reunion

"Személyigazolvánnyal" a világ másik végén

A természet szépsége leírhatatlan a vulkanikus Réunion szigetén, amely ráadásul Franciaország tengerentúli megyéjeként az Európai Unió része és euróval fizetnek. A 63 km hosszú és 45 km széles szigeten a francia és kreol nyelvvel lehet boldogulni. A portugálok fedezték fel a 16. Században, majd francia gyarmat lett és rabszolgákat hoztak be tömegesen Indiából, Kínából és Afrikából. A világ minden részéről érkező munkások igazán színes kultúrát hoztak magukkal, de nem volt közös nyelv. Ezért találták fel a réunioni kreol nyelvet, amely mellett a franciát is sokan beszélik.


De hol van egyáltalán Réunion?


A franciák számára népszerű célpont, de rajtuk kívül még nem sokan fedezték fel az Indiai-óceán közepén, pedig a felkapott Madagaszkár, Seychelles, Mauritius szomszédságában található ez a kis sziget is.

A különböző nemzetiségek csak az egymás iránt mutatott nagyfokú tisztelettel tudtak békében élni egymás mellett, így aztán 200 éve béke honol a korábban Napóleon néven emlegetett kis szigeten. Kis helyen keveredik a francia, afrikai, indiai és kínai kultúra, ezért nem meglepő, hogy a nemzeti tánczenéje az afrikai Séga és Maloya.

Réunionban a természet kap főszerepet, hiszen a vulkánok szabdalta szigeten a vulkánok mellett sűrű erdők, vízesések, fehér és fekete homokos tengerpartok, vanília és cukornádültetvények váltakoznak. A leghíresebb aktív vulkánja a Piton de la Farnaise. Bár földrajzi adottságainak köszönheti elsősorban hírnevét, nem véletlenül a szörfösök, túrázók, kalandvágyók paradicsoma, de emellett akadnak kulturális látnivalók is.

A főváros, Saint Denis de la Réunion olyan, mintha csak Franciaországban lennénk, Hell-Bourg városka pedig joggal lett hivatalosan Franciaország egyik legszebb települése. A sziget életét pedig fesztiválok színesítik.

La Reunion ismertető, hasznos tudnivalók

Földrajz


Réunion domborzati térképe


A Mascarenhas-szigetcsoporthoz tartozó sziget 50 km széles és 70 km hosszú. Madagaszkártól 800 km-re keletre található.


A keleti, 2631 m magas aktív Piton de la Fournaise pajzsvulkán és az északnyugati Piton des Neiges (3070 m) vulkán a sziget eredetére utal. A hegyeket dús erdők borítják.Történelem


A szigetet a portugál Diogo Dias, Bartolomeu Dias testvére fedezte fel 1507. február 9-én. 1638 óta a franciák birtoka. 1640-ben a sziget neve Bourbon-sziget lett. 1642-ben francia telepesek népesítették be. 1793-ban kapta az "Île de la Réunion", azaz "Újraegyesítés szigete" nevet a Marseille-i forradalmárok és a párizsi Nemzeti Gárda 1792-es egyesülésének emlékére. 1801-ben a sziget új nevet kapott: "Île Bonaparte"; 1810-ben a brit haditengerészet visszanevezte Bourbon-szigetre, majd az 1848-as francia forradalom óta ismét a Réunion nevet viseli.


1946-ban Franciaország tengerentúli tartományává nyilvánították, majd 1974-ben tengerentúli megye lett. Réunion 1973 óta a francia fegyveres erők legfontosabb indiai-óceáni támaszpontja, a szigeten mintegy 4000 katona állomásozik. Kezdetben fegyencgyarmatként használták, majd kávét, később cukornádat termesztettek itt. "Île de la Réunion"Népesség, nyelv, vallás


A legújabb adatok alapján afrikaiak adják a lakosság 64%-át. Legalább 30% ázsiai bevándorló. Ebből 28% indiai és pakisztáni, 1% kínai. Ezenkívül 1% malgas, ők indonéz eredetű, feketékkel kevert népcsoport. Csupán 1% francia származású fehér (európai), 3% egyéb.


A szigeten franciául és réunioni kreol nyelven beszélnek.

A lakosság 86%-a római katolikus, a maradék 14% hindu, muszlim vagy buddhista.Városok

Saint-Denis (főváros)

Saint-Benoît

Saint-Paul

Saint-PierreGazdaság


A termőterület kétharmadát a cukornád foglalja el. Cukor-, rum- és vaníliaexportja jelentős. A cukor exportálása adja a bevétel mintegy 85%-át. A viszonylagos gazdasági jólét Franciaország támogatásán alapszik.Közlekedés


Közutak hossza: 2724 km

Repülőterek száma: 2

Kikötők száma: 2Turizmus


Javasolt oltások Réunion-ra utazóknak:

Hastífusz

Hepatitis A (magas a fertőzésveszély)

Kötelező oltás, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki:

Sárgaláz
Érdekességek


A főváros, Saint-Denis híres szülötte Roland Garros, a repülés úttörője, első világháborús hős, aki később a nagy presztízsű francia nyílt teniszbajnokság névadója lett.


La Reunion aktuális időjárása

LA RÉUNION Időjárás

Kiemelt ajánlataink

Szállásajánlatok

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés