+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Madagaszkár utazás és szállás ajánlatok

Madagaszkár

Madagaszkár utazás és szállás ajánlatok

Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete az Indiai-óceánban található, Afrika délkeleti partjaitól a Mozambik-csatorna választja el. A szigetország majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten. A madagaszkári állat-, és növényfajok 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, többek között összesen 70 lemúrfajtát, a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonját, összesen 930 orchidea fajt, és még sorolhatnánk.

A természet, a tájak és az éghajlat nagyon változatos: az esőkben is bővelkedő keleten buja, zöld trópusi őserdőkkel borított hegyeket találunk, a sziget közepén mérsékeltebb a hőmérséklet és a tájat teraszos rizsföldekkel díszített fennsíkok alkotják, a meleg nyugaton pedig, ahol ritka az eső, sziklás és füves síkságok, a szárazabb és meleg éghajlathoz szokott növényzet (például majomkenyérfák) uralják a vidéket. Körös-körül pedig mindenhol képeslapba illő, fehér homokos, csodálatos partszakaszok szegélyezik a szigetet.

Madagaszkár fő vonzereje az érintetlen természet és a romlatlan társadalom. A természet itt teljes sokszínűségében, kreativitásában, szelídségében és szépségében mutatkozik be. A lakosság vendégszeretete elvarázsol, a tömegturizmus és a gazdasági fejlettség hiánya miatt, vagy inkább ennek köszönhetően mindenhol olyan emberi értékekre lelünk, melyek sajnos egyre ritkábbak a modern társadalomban: őszinteség, nyitottság, mosoly, vidámság, nyugodt életritmus és bizalom. A madagaszkáriak jelszava a „mora-mora”, azaz lassan-lassan: soha senki nem siet, és mégis minden megoldódik...

Madagaszkár ismertető, hasznos tudnivalók

Főváros: Antananarivo (kb. 1.300.000 lakos)
Időeltolódás: Magyarországhoz képest +2 óra a téli időszámításkor, nyáron csak +1 óra.
Áram: Az elektromos áram 220 V, az európai szabvány dugasz használható.
Pénznem: A madagaszkári pénznem az Ariary. A nagyobb városokban vannak bankautomaták (Visa, Visa Electron, Mastercard kártyák), de legjobb a költőpénzt euroban, ha az nincs, akkor dollárban hozni, a legkönnyebb ugyanis készpénzt helyben váltani. Mindenképpen csak hivatalos pénzváltó helyen váltsunk. Készüljünk fel, hogy sok helyen, főleg a piacokon, helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban mondják az árakat ariary helyett, bár ezt a valutát már hat éve megszüntették. 
Hivatalos nyelv: malagas és francia.
Egészségügyi tanácsok: Nincs kötelezően előírt védőoltás. Javasolt lehet a hepatitisz A,B, a tetanusz, diftéria és tífusz védőoltások beadatása, főleg, ha sokat túrázunk és nomád körülmények között is tervezünk tartózkodni. Egyes oltásokat az indulás előtt akár több héttel korábban kell beadatni, a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Budapesten, a Gyáli úton található, honlapcímük http://www.oek.hu/oek.web?to=11&nid=209&pid=1&lang=hun) meg tudja adni a szükséges információkat. Malária elleni tabletta szedése ajánlott. Az országban a csapvíz nem iható, ehelyett vegyünk palackozott ásványvizet a boltokban. Ne kérjünk jeget az italunkba, és a sok helyen kapható „jus naturel”-lel (friss gyümölcslé) is óvatosnak kell lenni, mert az egyszerűbb helyeken ez is csapvíz hozzáadásával készül.
Klíma, öltözködés: Madagaszkár éghajlata szubtrópusi, két évszak jellemzi: a forró és esős évszak november és április közé esik, míg május és október között enyhül a meleg és szárazabb az idő. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége azonban nagyon változó az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket például csak május és október között érdemes felkeresni, hogy elkerüljük az esős évszakot, mely ciklonokat is hozhat magával.
A ruházatot illetően nincs tabu Madagaszkáron, könnyű nyári, kényelmes, bő viselet tökéletesen megfelel. Legyen nálunk hosszú ujjú vékony felső, pulcsi, zokni és hosszúnadrág is: a sziget belsejében a felföldeken az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek, illetve a szúnyogok elleni védekezésül is hasznosak ezek a ruhadarabok. 
Biztonság, infrastruktúra: Fel kell készülnünk, hogy az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolnánk. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani, a malgas emberek ugyanis alapvetően nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a nagy szegénység miatt azonban előfordulhatnak veszélyek is. Ezek a szabályok: nagy tömegben legyünk óvatosak, sötétedés után ne mászkáljunk az utcákon, ne tartsunk sok készpénzt és nagy értékű tárgyakat magunknál, könnyen hozzáférhető helyen. 
Beutazási feltételek: A jelenleg érvényes törvény szerint egy hónapot nem meghaladó tartózkodás esetén a vízumot nem kötelező előre beszerezni, a reptéren érkezéskor igényelhető, a helyszínen azonnal kiadásra kerül. A vízum díja 31 EUR.
A vízum beszerezhető itthon is előzetesen, a Madagaszkári Köztársaság Tiszteletbeli Konzulátusán (Budapesten), ebben az esetben a vízum díja: 70 EUR – cserébe egy kis sorban állást elkerülünk a reptéren.
Ha egy hónapnál tovább maradunk, akkor mindenképpen keressük fel a konzulátust vízumért. Nagyon fontos, hogy útlevelünknek a kiutazástól számított legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie!  Mindenképpen kössünk az út teljes tartamára érvényes utasbiztosítást.

Madagaszkár aktuális időjárása

MADAGASCAR WEATHER

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés