+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Katar utazás és szállás ajánlatok

Katar

Katar utazás és szállás ajánlatok

Katar a Perzsa öböl mentén, az öbölbe nyúló félszigeten helyezkedik el, a Perzsa Öböl és Szaúd Arábia által határolva, fővárosa Doha. Államformája monarchia, hivatalos nyelve az arab, e mellett az angol nyelvet is beszélik.Katar fővárosa Doha. Az országnak körülbelül 13%-a katari állampolgár. A bevándorlók csak dolgozni jöhetnek, állampolgárságot nem kaphatnak, segélyek nincsenek. A turizmus az országban egyre erősebb, mivel az ország nyugat és a kelet kellemes találkozása. A közelmúltban bevezetett 80 országra, köztük Magyarországra is kiterjedő vízummentesség nagyban hozzájárulhat a beutazó turizmus növekedéséhez, melyet az ötcsillagos Qatar Airways kiterjedt útvonalhálózata is elősegít.

A fővároson, Dohán keresztül vezető főút egyik oldalát hangulatos, pálmafákkal övezett tengerparti sétány, a Corniche öleli körbe, csodálatos kilátást nyújtva az Arab- öbölre és azon ringatózó autentikus régi „Dhow” hajókra, másik oldalán pedig a különleges tervezési megoldású modern felhőkarcolók emelkednek a magasba. Az óvárosi „Souq” piac autentikus épületei az arab világ varázslatos múltjába repítenek vissza. Az arab világ egyik ékköve, az Iszlám Művészetek Múzeuma az iszlám műkincseknek emelt méltó épületet, mely a Louvre üvegpiramisai tervezőjének tervei alapján készült.

A városban számtalan bevásárlóközpont található, de a helyiek szívesen vásárolnak az autentikus Suoq piacokon is, melyek még szervesen hozzátartoznak a hétköznapokhoz, ahol az asszonyok mögött házi alkalmazottak cipelik a szatyrokat.

Katar ismertető, hasznos tudnivalók

Főváros: Doha - Katar keleti részén helyezkedik el.
Elektromosság: Brit típusú, 3 villás dugó a szabvány, 220/240 V. Átalakító adaptert bárhol lehet venni.
Pénznem: Katari Riál A HUF és az QAR nem konvertibilis, ezért javasolt USD vagy EUR kézpénzt vinni, melyet a bankok, pénzváltók átváltanak Riálra. Fontos, hogy a régi típusú, 2000 előtt nyomtatott USD címleteket nem fogadják el. Bankkártyás fizetés a legtöbb helyen lehetséges, a városokban számos ATM található.
Hívószám: +974
Hivatalos nyelv: arab, angol, farsi.
Egészségügyi tanácsok: Katar Államban az egészségügyi ellátás az általános európai színvonalon működik. Az orvosok túlnyomó része angolul is beszél, mindazon által az utasbiztosítás, amely kiterjed szükség esetén a hazaszállításra is, elengedhetetlen feltétele a belépésnek. Érdemes figyelmet fordítani a magunkkal hozott gyógyszerek hűtött, zárt, fénytől óvott tárolására.
Klíma, öltözködés: Katar időjárása szélsőséges. Szemben az októbertől májusig tartó kellemes téli időjárással, amikor napközben 15-26 fok körül mozog az átlag hőmérséklet, a nyári hónapokban a hőség szabadtéren nehezen viselhető, időnként árnyéban is meghaladja az 50 fokot. A nyári forróságot augusztus-szeptember hónapokban magas páratartalom tetézheti. Csapadékra a január-februári időszakban számíthatnak elenyésző mértékben.
A Katarba utazó magyar állampolgároknak figyelmet kell fordítaniuk a muzulmánok öltözködési és viselkedési szokásainak tiszteletben tartására. Fürdőruha, bikini használata elfogadott a tengerparton és az úszómedencénél, de póló és a lábakat takaró nadrág, vagy szoknya viselete kívánatos egyéb helyeken. A jelenlegi katari elvárás az, hogy a hölgyek válltól térdig fedjék testüket. Ugyanakkor szintén diszkrét figyelemmel kell eljárni a bazár, vásárterek, illetve olyan egyéb helyek látogatásakor, ahol vegyes nemzetiségű közönség fordul meg. Ugyanakkor a nagyobb bevásárló központokban - amelyeket az itt tartózkodó külföldi, nyugati állampolgárok többsége látogat - "elfogadott" a lazább, de nem kihívó öltözet viselete.
Közlekedés: A városban a legnagyobb tömegközlekedéssel foglalkozó vállalat a Movaszalát Közlekedési Vállalat, mely munkáját buszokkal végzi. A tömegközlekedést főleg az alacsonyabb jövedelmű lakosok használják. Doha lakóinak többsége rendelkezik autóval. A városban ezenkívül jól működő taxihálózat is üzemel. A város úthálózata képtelen megbirkózni a hatalmas forgalommal ezért a városvezetés a kereszteződések kiszélesítésével, új utak építésével enyhítette azt.
Telefonos magyar nyelvű asszisztencia: probléma esetén kérjük jelezzen ügyeleti mobilszámunkon, és így munkatársunkkal magyarul beszélheti meg problémáját, kollégánk ezt követően intézkedik.
Beutazási feltételek: A 2017 nyarán bevezetett új előírások szerint Katarba érkezéskor(visa on arrival) 180 napon belüli, egyszeri beutazásra jogosító, 90 napig érvényes vízum kapható illeték (befizetendő vízumdíj) mentesen. A vízum nem meghosszabbítható és kiadásának feltétele, hogy a beutazó magyar állampolgár Katar Állam elhagyásának napjától számított hat hónapos érvényességű útlevéllel rendelkezzen, belépéskor fel tudja mutatni visszaigazolt tovább- vagy visszautazásra szóló repülőjegyét, továbbá szállásfoglalást valamint elégséges készpénzt vagy fedezettel rendelkező hitelkártyát.
Amit ne tegyünk:
•    Katar Állam területén a kábítószer birtoklás, fogyasztás, értékesítés, tehát bármilyen kábítószerrel történő visszaélés a legsúlyosabb megítélés alá esik. Már a legkisebb mennyiség birtoklása is szigorú következményekkel jár.
•    Katar Államban az iszlám vallás szerinti szigorú morális elvárások és előírások érvényesülnek. A napi szinten liberálisnak tűnő közerkölcs mögött azonban az ide utazónak nem árt tudnia, hogy a házasságon kívüli testi kapcsolat éppúgy, mint a homoszexualitás tiltott bár nem üldözött, és feljelentés esetén büntetőjogi következményekkel jár. Szintén büntető feljelentést vonhat maga után a „házasságon kívüli várandósság” tényállása is, függetlenül az európai jogrendtől.
•    Vallásügyi kérdésekben kerülendő a véleménynyilvánítás, azok sok esetben a Próféta vagy az Iszlám gyalázásának minősülhetnek és pénzbüntetést vagy feljelentést vonhatnak maguk után.
•    Katar Állam területén a turista célból történő fotózás és filmfelvétel megengedett, helyi emberekről és főleg nőkről fotót készíteni kizárólag előzetes engedélyüket követően szabad. Fotózás és filmfelvétel a kikötők, katonai objektumok, állami hivatalok, mecsetek, paloták, magán rezidenciák, ipari létesítmények, stb. környezetében illetve a táblákkal vagy feliratokkal jelzett helyeken szigorúan tilos. A Katar Állam területére filmforgatási céllal utazó forgatócsoportoknak, újságíróknak (akkor is, ha csak magánszemélyekkel és magánúton kívánnak érintkezni) előzetes engedélyt kell beszerezniük. A fenti előírások megszegőivel szemben büntető intézkedéseket foganatosíthatnak, az elkövetőt őrizetbe vehetik, a képrögzítésre használt eszközt elkobozhatják, büntető és kiutasítási eljárást kezdeményezhetnek.

Magyar Nagykövetség Katarban:
Cím: Doha, West Bay, Zone 66. Saha 83. Building No.: 15.
Telefon: 00 974 4493-25-31
E-mail: mission.doh@mfa.gov.hu consulate.doh@mfa.gov.hu
Utazás előtt kérjük keressék fel a Külügyminisztérium honlapját: http://budapest.embassy.qa/en


Katar aktuális időjárása

QATAR WEATHER

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés