+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Sri Lanka utazás és szállás ajánlatok

Sri Lanka

Sri Lanka utazás és szállás ajánlatok

Sri Lanka különleges varázsát a brit gyarmatbirodalom örökségeinek és a buddhista hagyományoknak sajátos keveredése adja. 2000 éves műemlékei, templomai, őserdői és nemzeti parkjai, kókuszpálmákkal tarkított tengerpartja egzotikus utazásra csábítja a turistákat. A pihenni vágyóknak tengerparti szállodák sora ad lehetőséget a kikapcsolódásra. Az ősi romvárosok építészeti, szobrászati emlékei páratlan élményben részesítik az odautazót. Ázsia egyik leghíresebb botanikus kertje, a vadrezervátum, a tea- és fűszerültetvények maradandó emlékekkel ajándékozzák meg az odalátogatót.

Sri Lanka ismertető, hasznos tudnivalók

Főváros: Colombo
Időeltolódás: nyáron +3,5 óra, télen +4,5 óra.  
Pénznem: Sri Lanka-i rúpia. Érdemes megérkezéskor, a repülőtéren megvásárolni, mivel ott kedvező az árfolyam. A kapott bizonylatot meg kell őrizni, mert az esetleges visszaváltásnál kérni fogják. Visa és Mastercard a nagyobb üzletekben elfogadott.  
Hivatalos nyelv: szingaléz, tamil és az angol. 
Hálózati feszültség: 220 V, a csatlakozó hárompontos, ezért adapter szükséges (szállodákban is lehet kérni). 
Egészségügyi tanácsok: Védőoltás nem kötelező. Elővigyázatosságból azonban érdemes készülni emésztőrendszeri problémák kezelésére. A Nemzetközi Oltóközpontban (Budapest IX. Gyáli út 2-6. Tel.: 1 215 0756) érdeklődni lehet az általánosan ajánlott Hepatitis A, B; tífusz, tetanusz oltások szükségességéről. Napégés elleni védelemre nagyon komoly gondot kell fordítani! A helyi gyógyszertárak jól felszereltek és könnyen elérhetők, az egészségügyben dolgozók megfelelően képzettek.  
Telefonálás: Sri Lanka előhívószáma: +94. Az utcai, ún. „call-center”-ekből a legolcsóbb. A szállodákban is megoldható, de drágább, kb.1.500 Ft/perc. A mobilok működnek. 
Éghajlat: Hőmérséklete egész évben 27-30 °C körüli (a hegyekben ennél kissé hűvösebb), a páratartalom - főleg nyáron - magas. A tengervíz mindvégig 27 °C-os. A turisták által látogatott területeken novembertől márciusig tart a száraz időszak, bár trópusi eső ekkor is előfordulhat. Az óceán nyugodt, fürdőzésre kiválóan alkalmas. Áprilistól októberig több a csapadék, a tenger erősebben hullámzik (fürdeni ilyenkor a szállodák medencéjében lehet). 
Öltözködés: Mivel a levegő hőmérséklete egész évben 28-30°C körüli, így elsősorban nyári holmikkal kell készülni. A légkondicionált helyiségekben, illetve a hegyekben viszont elkel egy vékony pulóver! Kirándulás, körút során edzőcipő hasznos lehet. A monokini és nudizmus tilos, pénzbírsággal büntetik. Az éttermekbe nem illik fürdőruhában bemenni, valamint a templomok látogatása során is vállat, térdet takaró öltözék az elvárt (egy vékony kendő is megoldást jelent).  
Biztonság: A közbiztonság jó, sötétedés után is bátran lehet az utcán tartózkodni, azonban értékeikre természetesen ügyeljenek (szobaszéf, szállodaszéf használata). A lakosság barátságos, segítőkész, többnyire beszélik az angol nyelvet.  
Vásárlás: Az alku elvárt, de az állami boltokban fix árak vannak. Fafaragások, batik holmik, ékszerek, drágakövek, tea és fűszerek, ajándéktárgyak a legnépszerűbb cikkek. A helyi üzletekben jó minőségű és olcsó ruhaneműt kínálnak.  
Ételek-italok: A helyi konyha rendkívül ízletes, zsírszegény, de erősen fűszeres. Nemzeti ételük a rizs és karri („rice & curry”), ez utóbbit igen változatosan készítik zöldségekből, húsokból, halból egyaránt. Az éttermekben európai fogásokat is felszolgálnak. A zamatos, különleges trópusi gyümölcsöket érdemes „végigkóstolni”. Az utak mentén árulják és frissen lékelik meg a narancssárga színű királykókuszt, melynek üdítő leve bárhol biztonsággal iható. A csapvíz fogyasztása kerülendő, a palackozott italokat javasoljuk. Utóbbiakhoz bárhol, olcsón hozzá lehet jutni.  
Safari Travel tapasztalat: a gyerekek úton-útfélen megállítják a turistát és tollat, cukorkát kérnek. Érdemes vinni olcsó, egyszer használatos tollakat és savanyú, csomagolt cukorkát. Nagyon örülnek neki.
Beutazási feltételek: Magyar állampolgároknak a beutazáshoz vízum szükséges. Az ügyintézést irodánk vállalja. Az útlevélnek a tervezett visszautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 
Magyarország tiszteletbeli konzulátusa Sri Lankán: 
Cím: 5 R-Group International, 104 Nawala Road, Narahenpita, Colombo 5
Előhívó: (00)-(94)-(1)
Telefon: 2589960, 2589966
Mobil: 00-94-777382382
E-mail: consulate@ronanair.com

Sri Lanka aktuális időjárása

SRI LANKA WEATHER

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés