+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Mozambik utazás és szállás ajánlatok

Mozambik

Mozambik utazás és szállás ajánlatok

Mozambik ismertető, hasznos tudnivalók

Főváros: Maputo

Elektromosság: 220 V, a csatlakozó hárompontos nem európai szabvány.

Pénznem: Mozambiki metical (MZN), Váltani csak bankokban és a legális váltóházakban ajánlatos. Bankkártyát szállodákban, éttermekben és nagyobb áruházakban elfogadnak.

Hivatalos nyelv: portugál, regionálisan még a szuahéli, a makuva, a szena is

Egészségügyi tanácsok: Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízzel, élelmiszer fogyasztás során terjedő betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.
A malária és más, élőlények terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Rövid időtartamra tervezett beutazás esetén javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és alkalmazzanak megelőzést a rovarcsípések ellen.
A lakosság AIDS/HIV fertőzöttsége eléri a 16,2%-ot, ezen belül 58%-os a nők fertőzöttsége. Sok áldozatot szed a malária és a TBC.
Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Malária elleni gyógyszer szedése ajánlott (Nemzetközi Oltóközpont 1132 Bp., Váci út 70.). A gyógyszert az utazás kezdete előtt el kell kezdeni szedni. Egyéb gyógyszereket ajánlott magunkkal vinni. Minden hotelnek van saját orvosa, aki szükség esetén telefonon elérhető. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak palackozott vizet fogyasszon. A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű. Az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú.

Telefon: Magyarországról +255 27 ezután a 7 jegyű telefonszám. Tanzániából +36 + körzetszám + telefonszám. Internet szolgáltatás akadozhat.

Klíma, öltözködés: A trópusi ciklonok időszaka általában novembertől áprilisig tart, és Mozambik középső és északi partvidéki területeit fenyegetheti. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.
Keverednek az európai, afrikai és a keleti (főleg pakisztáni) elemek. A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. 

Biztonság: Mint minden nagyobb városban, itt is ajánlott vigyázni értéktárgyainkra, este kísérő nélkül ne sétáljunk az elhagyatottabb utcákon. Aranytárgyakat, ékszereket,  ajánlatos a hotel széfjében elhelyezni.
Az eredeti személyazonosító okmány (útlevél) mindig legyen Önnél, mivel ez kötelező Mozambikban. A rendőri járőrözés és ellenőrzési pontok felállítása gyakori. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl.

Telefonos magyar nyelvű asszisztencia: Probléma esetén kérjük jelezzen a sofőrnek, akit perceken belül visszahívunk, és így munkatársunkkal magyarul beszélheti meg problémáját, aki intézkedik ezt követően!

Beutazási feltételek: Vízum beszerzése szükséges
Vízumkérelem benyújtásában Mozambik berlini nagykövetsége www.embassy-of-mozambique.de  illetékes.

Elérhető külképviselet: 

Felügyelő külképviselet: 

Mozambik aktuális időjárása

https://weather.com/hu-HU/weather/today/l/Maputo+Mozambique?canonicalCityId=c8b848719ef8e9ffcc2e15e4350aff1ced3cfd7ccae35754662410692ffacd98

Kiemelt ajánlataink

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés