+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

KILIMANJARO MÁSZÁS

Csoportos út

Időtartam: 9 nap/ 7 éjszaka
Indulási időpontok: TETSZÉS SZERINT
Hívjon minket! +36 1 239 4848
Visszahívást kérek Üzenetet küldök

Az Uhuru csúcs 5895 méteres tengerszint feletti magasságával nemcsak a Kilimanjaro, hanem az afrikai kontinens legmagasabb pontja is. Ernest Hemingway regénye - a Kilimandzsáró hava - végérvényesen bevéste „kívánságlistánkra” a hegy nevét, mely hófedte csúcsával uralja a végtelen szavanna tájképét. Sürgetővé a globális felmelegedés teszi utunkat, hiszen egyes kutatások szerint hamarosan teljesen elolvad az a hótakaró, mely jelenleg még gleccser formájában tekinthető meg. Ha valaha dédelgetett vágya volt a nagy magyar felfedező, Teleki Sámuel nyomdokaiba lépve eljutni a Kilimanjarora, akkor nincs vesztegetni való ideje, megkezdődött a visszaszámlálás!


Kilimanjaro a legmagasabb pontja világunknak, mely komoly hegymászói gyakorlat nélkül is elérhető kellő fizikai felkészüléssel. A Kelet-Afrikában eltöltött 10 évem alatt alkalmam volt az összes útvonalon megmászni a Kilimanjarot, és a hét csúcskísérletem során olyan tapasztalatra tennem szert, mely jelentősen segítheti a csoport útját. A Kilimanjaron nincsenek leküzdhetetlen szakaszok, itt a nehézséget a tengerszint feletti magasság, az oxigén hiányának szervezetünkre kifejtett hatása jelentheti.

1. nap

 Elutazás Budapestről az esti órákban.

2. nap

 Érkezés a Kilimanjaro repülőtérre a hajnali órákban, majd transzfer a legendás Kibo szállodába, mely 1600 méteres magasságban a Kilimanjaro lábán található és ősidők óta az expedíciók kiindulóbázisa. Ódon gyarmati hangulatával lenyűgözi az utazót. Rövid pihenő után séta a közeli vízesések megtekintésével és fürdőzéssel, mely kisebb erőfeszítései kiváló alkalmat kínálnak az akklimatizáció megkezdésére.

3. nap

Mászás 1. napja: Marangu kapu – Mandara ház (1900-2700 m, 12 km.) Reggel transzfer a Kilimanjaro Nemzeti Park bejáratához, majd regisztráció után kezdetét veszi a 4-6 órás mászás, mely során a művelt kávé és banán ültetvényektől indulva, elérjük és áthaladunk az esőerdő zónán. Pihenő után akklimatizációs séta a Maundi kráterhez, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hegy két fő csúcsára, a Mawenzire és a Kibora, illetve az alattunk elterülő esőerdőre és szavannára.

4. nap.

Mászás 2. napja: Mandara ház – Horombo ház (2700-3720 m, 15 km.)

  Folytatjuk lassú emelkedésünket, és 5-8 órás mászással, két jelentős kaptatót leküzdve érjük el a Horombo házat. A vegetáció lényegesen változik, az esőerdő helyét törpecserjés veszi át, és a Horombo ház előtt megjelennek az igen látványos óriás aggófű és a Deckenii lobélia első példányai. Éjszaka itt már komoly lehűlésre számíthatunk.

5. nap

Mászás 3. napja: Akklimatizációs nap (3720-4200-3730 m, 7 km.)

 A nap során, lényeges terhelés nélkül, biztosítunk időt a szervezetünknek, hogy hozzászokjon a magashegyi környezethez. Fizikai állapotunknak megfelelően, felfedezzük a környéket és a Mawenzi csúcsa felé indulva elérjük a Zebra-sziklát, mely fekete-fehér csíkjairól kapta nevét. A hangafüves vegetációban megpihenve térünk vissza a Horombo házba.

6. nap

Mászás 4. napja: Horombo ház – Kibo ház (3720-4703 m, 15 km.)

 A törpecserjést és az utolsó vízvételi lehetőséget magunk mögött hagyva jutunk el a növényzet felső határához, mely a magashegyi sivatag kezdetét is jelöli. Közel 4200 méteres magasságban érjük el a két főcsúcsot, a Kibot és a Mawenzit összekötő nyerget, melynek záró szakasza meredekebben éri el a Kibo házat, 6-9 órás mászásunkat lezárva. A nap hátralevő részét pihenéssel, étkezéssel és a csúcsmászás előkészületeivel töltjük, majd korán lefekszünk, hisz éjfélkor kezdetét veszi a csúcskísérlet.

7. nap

Mászás 5. napja: Kibo ház – Uhuru – Horombo (4703-5895-3720 m, 21 km.) Kihasználva az éjszakai fagy hatását, a talaj pillanatnyi szilárdságát, megkezdjük mászásunkat, melynek első szakaszát a Hans Mayer barlang és a Teleki Sámuel emléktábla jelöli. Innen nagyon meredeken emelkedik az ösvény egészen a Gilman’s pontig, ahol 5685 méteren eléri az út a Kibo kráter peremét. A kb. 6 órás mászás jutalma a csodálatos napfelkelte a felhők felett. Fizikai állapottól függően további 2 órás mászással érhető el Afrika csúcsa, az 5895 méter magas Uhuru Peak. A nap hátralevő részében visszatérünk a Kibo házhoz – 2,5 óra, majd lesétálunk egészen a Horomboig – további 3,5 óra, ahol az éjszakát töltjük.

8. nap

Mászás 6. napja: Horombo ház – Marangu kapu (3720-1800 m, 27 km.)

 A mászás utolsó napján, a már ismert útvonalon haladunk el a Mandara ház mellett és érjük el a Marangu kaput. A kis búcsúceremónia után, transzfer Moshi városába, ahol a medence partján pihenhetjük ki a mászás fáradalmait.

9. nap

A hajnali órákban transzfer a repülőtérre és elutazás Budapestre. Érkezés az esti órákban.


Szervezésünk tartalmazza az előzetes, helyi tapasztalatokon alapuló, pontos tájékoztatást, a felkészülést és felszerelést érintő tanácsadást, illetve a helyszínen történő gondos magyar kíséretet.


Fenti Kilimanjaro mászás bővíthető szafari programmal és Zanzibár tengerparti üdüléssel.HASZNOS INFORMÁCIÓK

TEHERHORDÓK

A gyalogtúra során hordárok veszik le vállunkról a terhet, nap közben ők viszik a nagy csomagunkat egyik szálláshelyünkről a másikra. A nagy csomag súlya maximum 20 kg lehet. Mi egy kis méretű hátizsákkal gyalogolunk, amiben a napi felszerelésünket visszük magunkkal: esőkabátunkat, néhány csokoládét, az ivóvizünket, valamint a személyes tárgyainkat és a fényképezőgépünket.

FIZIKAI ERŐNLÉT

Bár a Kilimanjaro megmászása nem sétagalopp, egy megfelelő fizikai erőnlétű, egészséges utazó nagy eséllyel teljesíteni tudja a túrát. Fél éves felkészüléssel valószínűleg gond nélkül feljutsz majd a csúcsra. Mindemellett javasoljuk, hogy az indulás előtti hetekben a lehető legtöbbet sportolj, hogy felkészülten vágj neki az útnak.

HOGYAN HAT A SZERVEZETÜNKRE A MAGASSÁG?

A csúcson körülbelül feleannyi oxigént tudunk belélegezni, mint amihez a legtöbbünk hozzászokott. Mindenkire másképp és eltérő mértékben hat a magasság és a kevesebb oxigén. Minél több időt hagyunk az akklimatizálódásra, annál könnyebben másszuk majd meg a csúcsot. Ezért gyalogolunk lassú, komótos tempóban napról napra egyre magasabbra. Huma-Zolamide gyógyszer szedése segíti a magassági betegség tüneteinek csillapítását és nagyban segíti a sikeres csúcstámadást.

A TÚRANAPOK BEOSZTÁSA

A napi túra távolságok úgy vannak beosztva, hogy gyaloglás mellett maradjon elegendő időnk a nézelődésre és pihenésre is.

ÉTKEZÉSEK

A csúcsmászáshoz energiára van szükség. A gyalogtúrán teljes ellátást biztosítunk. Tábori szakácsunk gondoskodik róla, hogy tápláló és egészséges étel kerüljön mindenki gyomrába. A hordárok hozzák a tábori konyhafelszerelést és a friss hozzávalókat is! Az ételek a helyi és nemzetközi konyha fogásai közül kerülnek ki. Igény esetén speciális étrendnek megfelelő étkeztetést is tudunk biztosítani.

IDŐJÁRÁSI KÖRÜLMÉNYEK

A Kilimanjaro Afrika legmagasabb csúcsa. Többféle ökoszisztéma és mikroklíma jellemzi. Az esőerdőtől, a  törpecserjén keresztül és magashegyi sivatagig minden megtalálható itt, az időjárás pedig egy pillanat alatt válthat kellemesből zordba és vissza, úgyhogy készülj fel minden eshetőségre! Az első és utolsó túranapon, az alsó régióban párás melegre számíthatunk. 4000 méter környékén és felette a hőmérséklet napközben sem melegszik 15 °C fölé. Eső bármikor előfordulhat. Magas hegyen vagyunk, ne feledkezz el az UV-sugárzás elleni bőrvédelemről, akkor is ha nem napsütéses az idő. Nagyon fontos, hogy szemeid megfelelő napszemüveggel védd az UV-sugárzástól.

CSÚCSTÁMADÁS

Alaposan készítsd elő túrafelszerelésed; meleg, réteges öltözetet. 6000 méter magasságban kifejezetten fázni fogunk, melyhez nagyban hozzájárul a fizikai kimerültség is. Ne feledkezz meg a fejlámpába és a fényképezőgépbe való tartalék elemekről és akkumulátorokról sem. Hogy ne fagyjon meg az innivalód, célszerű egy részét hőtartó termoszban tárolni.

TÚRAFELSZERELÉS

A szükséges túrafelszerelések pontos listáját jelentkezéskor elküldjük neked, ha segítségre van szükséged a megfelelő túrafelszerelések összeállításában, fordulj túravezetőnkhöz, szívesen áll rendelkezésedre

VALUTA, KÖLTŐPÉNZ

Tanzánia hivatalos fizetőeszköze a tanzániai shilling (1 TSH = kb. 6 Ft.)legcélszerűbb az USD kivitele, amit a reptéren válthatunk be helyi fizetőeszközre a tanzániai pénzváltók kizárólag 2006. utáni kiadású, sérülés és szignó mentes USD bankjegyeket váltanak be bank automaták használatát nem ajánljuk.

OLTÁSOK, GYÓGYSZEREK

Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. Malária: Arusha és Kilimanjaro környékén a Malária-fertőzés veszélye rendkívül alacsony, a malária elleni gyógyszer szedését a háziorvossal kell egyeztetned. Ajánlott gyógyszerek: fejfájás csillapító, láz- és fájdalomcsillapító, gyomorfertőtlenítő szer, görcsoldó. HUMA-ZOLAMIDE!

HASZNOS INFORMÁCIÓK

Időeltolódás: + 1 óraidőjárás: magashegyi, változékony -5 – 25 °C közötti hőmérséklet várható. Kommunikáció: Tanzániában a szuahéli és az angol a hivatalos nyelv. Mobiltelefon: a magyar mobiltelefon-szolgáltatók rendelkeznek roaming partnerekkel, a hálózat 1800 MHz-en működik.

KÖZLEKEDÉS

Bérelt autóbusszal, amit az utazás ára tartalmaz.

 

Ajánlatot kérek
Továbbküldöm e-mailben
Kinyomtatom

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés