+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Chichen Itza

További blogok:

A Safari Travel azon utasainak szeretnénk bepillantást engedni Mexikó kihagyhatatlan kulturális látványosságaira, akik nemcsak a fehérhomokos tengerparton szeretnének pihenni!  


Chichén Itzá


Mexikó neve hallatán a legtöbb embernek a tequila, a csípős ételek, a kaktuszok, a maja piramisok és a pálmafás tengerpartok, na meg Acapulco jutnak az eszébe. A legismertebb mexikói maja piramis kétségkívül a Chichen Itza.


Bár nem a tengerparton fekszik, Cancún-tól 200 km-re található, ám az egyik fő turistalátványosság.


Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették.

Chitchén Itzá a két maja és a tolték kultúrájának és művészetének találkozási pontja. A város egyedülálló építészeti rom-együttese 1988 óta az UNESCO kulturális világöröksége, és 2007-től a világ hét új csodáinak egyike.


A maja piramisok 90%-ba nem temetkeztek, ellentétben Egyiptommal (kivétel, amit én láttam Chichen Itzában a főpap sírja piramis) – hanem a tetején álló szentélyben áldozatokat mutattak be az isteneiknek.

Leghíresebb és legimpozánsabb épülete az El Castillo, a „Kastély”. Ez egy piramistemplom, amelyet 987 körül építtetett a toltékok királya. A pontosan észak-dél-kelet-nyugati tájolású, hatalmas, kilenc teraszra tagolódó, négyzetes kőtemplom 55 méter magas. Minden oldalán 91-91 lépcsőfok – mindösszesen 365 (!) – vezet fel a tetőn álló szentélyhez.


A piramistemplom különlegessége a tavaszi és őszi napéjegyenlőség idején feltáruló érdekesség: a kelő és nyugvó Nap sugarai által vetett árnyékok egy, a templomból előkúszó kígyó alakját elevenítik meg. A fejet és a farkat a piramis alján és tetején kőből faragták ki.

A romváros további érdekesebb épületei: Harcosok temploma, Főpapok temploma, El Caracol (a „csiga”), labdajáték-pálya, Áldozat kútja.


NE hagyja ki ezt a nem mindennapi kirándulást Mexikóban, melyet a Safari Travel magyar idegenvezetőjével is átélhetnek!

Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés