+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

  • Blogok
  • Hemingway Havannáját és Castro Kubája

Hemingway Havannáját és Castro Kubája

További blogok:

Kuba neve hallatán először egy színes világot, koktéllal, szivarral, oldtimer autókkal, tengerrel és sok-sok zenével képzelünk el!

Matuzsálem autók, hámló házfalak, forró ritmus, rum, szivar, homokos tenderpart, Che Guevara portréja, a Disznó-öböl, hős partizánok: ¡Viva la Revolución! És persze eszünkbe jut Hemingway is, és a daiquiri.


Kuba rengeteg lehetőséget kínál az idelátogatónak. Lenyűgöző a természet, lélegzetelállítóak a nemzeti parkok, ahol a trópusi tájon kolibrit, szabadon sétáló hatalmas iguanát, derékig érő termeszvárat is láthatunk a pálmafák alatt. Hegyi patakokban fürödhetünk és beállhatunk a vízesés alá, hegyet mászhatunk a Sierra Maestrában. A tengerpartok verhetetlenek és gyönyörűek a városok: az örök Havanna, a sokszínű Trinidad, az elegáns Cienfuegos, a forradalmi Santiago de Cuba, stb. De Kubába elsősorban a hangulat, az emberek miatt kell elmenni.


Kuba az az ország, amelyik sosem alszik. Az emberek gyakorlatilag az utcán élik az életüket. Tényleg szeretnek és tudnak táncolni, egy-egy pöttöm gyerek a Savaria táncverseny döntősét megszégyenítő csípőmozdulattal riszál az utcán, ha zenét hall.


Kuba szereti a jelképeket. Az emberek szívesen hordják a kubai zászlót nyakláncként és karkötőként. Ebben az országban aki csak teheti, uniformist visel. Kezdve Fidel Castróval, akinek elmaradhatatlan öltözete a katonai egyenruha és a bakancs. A kisdobosokon minden iskolai napon kék nyakkendő van az egyenruha mellé, az úttörőkön természetesen piros. A gimnazisták nadrágja vagy szoknyája mustársárga. A nyugdíjasok egyen mellényben dominóznak a dominó klubban. Nyilván, hogy messziről is látsszék, hogy ők klubtagok, nem csak véletlenszerűen ültek le dominózni.


Érdekességek Kubáról

A becsült adatok szerint 1959-ben mintegy 150 ezer amerikai autó volt Kubában és ma közülük még körülbelül 60 ezer fut az utakon.

A mai napig meg lehet nézni Hemingway birtokán azt az üres úszómedencét, ahol a legenda szerint Ava Gardner amerikai színésznő meztelenül fürdött.

Fidel Castro kedvenc szivarja a Cohiba. Mára már felhagyott a szivarozással, a kubai népi bölcsesség szerint egészségét a „moringa” nevű növénynek köszönheti.

2012-es adatok szerint (The Economist) egy orvosra Kubában jut a legkevesebb páciens a világon: 149 fő.A Kubát 1959-2006-ig vezető Fidel Castro 2011-ben bekerült a Guiness rekordok könyvébe. A forradalom vezetője ellen ez idő alatt összesen 838 gyilkossági kísérletet követtek el. A meggyilkolását célzó módszerek változatosak voltak, de mind kudarcba fulladt: egyebek mellett robbanóanyagot tettek a cipőjébe, kígyómérget fecskendeztek a szivarjába, sőt, még kis robbanószerkezetet is szereltek egy baseball-labdába.


Szeretné testközelből élvezni ennek a páratlan országnak minden részletét, keresse a Safari Travel munkatársait: szállásajánlatok, repülőjegyek, hajósutak, komplett utazási csomagok várják önöket, magyar idegenvezetőnkkel a helyszínen!



Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés