+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

Madagaszkár

További blogok:

MADAGASZKÁR

TUDTA, HOGY...?


Madagaszkár szigetével nekünk, magyaroknak különleges kapcsolatunk van… Benyovszky Móric, a híres magyar világutazó-kalandor gróf köt össze minket: Madagaszkár szigetén az északi törzsek bennszülöttjei szeretetük jeléül tiszteletbeli kormányzójukká választották a 18. században előbb francia, majd amerikai megbízásból érkezett magyar grófot, aki kereskedelmi szándékai mellett megpróbálta megismertetni az ottaniakkal a civilizált világ előnyeit: kórházakat és iskolákat alapítottt, kibékítette az egymással viaskodó törzseket. A mai napig nem feledkeznek meg tetteiről és Madagaszkáron ma három városban is található Benyovszky Móric utca.


Örömmel tájékoztatunk Titeket, hogy végre könnyítettek a belépési feltételeken Madagaszkárra. Továbbá szolgálhatunk néhány jó hírrel a Madagaszkárra repülő légitársaságok engedélyezésével és a járatok gyakoriságával kapcsolatban is.
A Madagaszkárra való belépés feltételei jelenleg a következők:

- Madagaszkárra érkezéskor már nincs kötelező karantén

- Beszállás előtt 72 órával végzett Rt-PCR teszt negatív eredményének bemutatása szükséges a repülés előtt.

- Antigén gyorsteszt érkezéskor: teszt elvégzése Madagaszkárra érkezéskor, az utazó költségére (15 EUR / 20 USD / 65 000 MGA). A teszteredmények 15-30 percen belül készülnek el.

- Ha érkezéskor pozitív az antigén gyorsteszt: pozitív teszt esetén minimum 7 napos karantén kötelező, erre a célra kijelölt létesítményben (pl. kijelölt szállodák), az utazó költségére.

A légitársaságokkal kapcsolatos főbb határozatok az alábbiak (a Minisztertanács március 30-i döntése értelmében):

- járatok gyakoriságának növelése Antananarivo és Párizs között (Air France, Air Madagascar);

- Turkish Airlines: Antananarivo-i repülőjáratok engedélyezése Isztambulon keresztül;

- Air Austral: a Reunion - Antananarivo járatok gyakoriságának növelése, nyitás Tamatave és Nosy Be felé

- Ewa Air: a Mayotte - Mahajanga - Antananarivo és Mayotte - Nosy Be - Antsiranana vonal újbóli megnyitása, illetve hamarosan a Mauritius felé tartó vonal megnyitása.

Információ a jelenlegi madagaszkári Covid-helyzetről:

Az elmúlt hetekben az új Covid-19 esetek száma Madagaszkáron heti 500 körül mozgott. Madagaszkáron még mindig 4% alatti az oltottság, jelenleg oltási kampányt folytatnak Antananarivóban. Nagy valószínűséggel a legtöbb madagaszkári lakos már átesett a fertőzésen, sokan akár anélkül, hogy tudtak volna róla. A turizmusban dolgozók többsége már oltott.




Ennek ellenére mi a szigetről keveset tudunk. Talán csak a vicces makikat (lemúrokat) ismerjük, akik ebben a távoli országban „riszálják úgyis” ☺ …,

de vajon tudtuk-e, hogy…?



a madagaszkári állatvilág és növényvilág 80%-át a világon egyedül itt találjuk meg, sehol máshol? Ha Madagaszkárra megyünk, bizonyosan megjegyezzük az endemikus szó definícióját: a világnak csak egy bizonyos részén fellelhető állat-, vagy növényfajaira alkalmazzuk.

Madagaszkár majdnem 165 millió éve szakadt el az afrikai kontinenstől, így egy teljesen egyedi, különleges és látványos állat-, és növényvilág fejlődött ki a szigeten.


a világ egyik legszebb szigete itt található? A Madagaszkárhoz tartozó, az ország észak-nyugati partjainál fekvő Nosy Be szigetét a Tripadvisor és más utazási honlapok rendszeresen a világ 10 legszebb szigete közé sorolja. Aki már járt ott, tudja, hogy ez így is van…


a Madagaszkár mozifilmből jól ismert lemúrok csak Madagaszkáron őshonosak? És hogy több mint 70 lemúrfajt találunk a szigeten? A makikat a helyi lakosság általában nagy tisztelettel övezi, sok népi mondában hősökként és az emberek védelmezőjeként szerepelnek, sőt, egyes esetekben rokonként és családtagként tekintenek rájuk!


a világ harmadik legnagyobb korallzátonya Madagaszkár nyugati partjainál terül el? Fantasztikus búvár-élményekben lehet részünk, akár palackos merüléssel, akár maszkkal és pipával fedezzük fel színeit és csodálatos lakóit…


Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete? Területe körülbelül hatszor nagyobb Magyarországénál.


a szigetország a következő beceneveket kapta? Madagaszkár, a nyolcadik kontinens, az Indiai-óceán Galapagos-a, a lemúrok szigete, a vanília hazája, a vörös sziget, az evolúció játszótere…


a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja is a szigeten él? A dinoszauruszok uralmát eszünkbe juttató impozáns Parson kaméleon akár 70 cm hosszúra is megnőhet, míg a miniatűr Brookesia kaméleon büszke, ha az ujjbegyünknél nagyobbra növekszik, hiszen az átlagmérete egy gyufafejnyi, azaz kb. 3 mm…


a világ egyik legfontosabb bálna-megfigyelő helye a Madagaszkárhoz tartozó, a keleti partnál fekvő Sainte-Marie szigete? Minden évben púposhátú bálnák sokasága érkezik ide (de Madagaszkár nyugati partjaihoz is), több mint 5000 kilométert megtéve az Antarktisz vizeiből idáig, hogy a melegebb vizekben párosodjanak és adjanak életet kicsinyeiknek. Már a strandról is láthatjuk őket, hiszen ezek a hatalmas, akár 15 méter hosszú és 40 tonna súlyú tengeri emlősök nagy örömünkre a parttól 2-3000 méterre mutatják be garantált előadásukat : a hímek énekét, játékos ugrásaikat, szerelmi csatáik jeleneteit, valamint a kicsik megszületése után az anyák és gyermekek meghitt mozdulatait és közös játékát.


a növényvilág nem kevesebb, mint 10 000 fajt számlál? Köztük olyan furcsa teremtményeket is találunk, mint a majomkenyérfák (baobab-fa), az elefántláb fák, vagy a „tüskésfák”, amelyek a déli régió száraz éghajlatához alkalmazkodtak rendkívüli kreativitással.


összesen 930 orchidea faj található a szigeten?


a világon megtalálható 8 majomkenyérfa-faj közül 6 csak Madagaszkáron fellelhető?


hogyan magyarázzák a malagaszi emberek a majomkenyérfák keletkezését? „Élt egyszer egy fa, amely oly öntelt volt és annyival többre tartotta magát az összes többi növénynél, sőt, még Istennél is, hogy Isten elhatározta, megbünteti. Fogta őt, kivette a földből, megfordította és így tette vissza… a lombkorona a földbe került, a gyökerek pedig komikus módon a levegőben meredeznek.”


a madagaszkári emberek annyira tisztelik őseiket és halottaikat, hogy jelenlevőnek tekintik őket a mindennapjaikban? És hogy hét évente nagy ünneplés közepette kiveszik a sírból és újratemetik őket? A családok probléma esetén a halott ősöktől kérnek tanácsot. Az újratemetési ceremónia során láthatjuk a hozátartozókat a halottakkal beszélgetni, fotózkodni és akár táncolni is!


a „fady” szó jelentése tabu, és ez meghatározza a malagasy társadalom életét? Érdemes az odautazónak is tájékozódni a legfontosabb „fady”-król utazás előtt: vannak bizonyos szent helyek, ahol „fady” fényképezni, illetve „fady” egy sírra ujjal mutogatni, vagy egy újszülött kisbabát csúnyának nevezni is tilos…


ha jó napot szeretnénk kívánni malgas nyelven, akkor azt kell mondanunk: “Salama”? Az ország hivatalos nyelvei a francia és a malgas. Malgas nyelven a sziget neve Madagasikara, a helyiek önmagukat malagasy-knak nevezik, a külföldi embert, turistát pedig nemzetiségtől, kortól és nemtől függetlenül „vazaha”-nak keresztelik. Erről biztosan már az érkezésünk utáni első percekben meggyőződhetünk…


a lakosság 90%-a kevesebb, mint napi 2 euróból él? A madagaszkári emberek, bár sokan alultápláltak, általában nem éheznek, viszont nagyon egyszerűen élnek és étkeznek: a napi eledel nagy részét a rizs és az általuk megtermelt zöldségek teszik ki, a többség áram és folyóvíz nélkül él.


az ország a világ legnagyobb vaníliatermesztője? A világ össztermelésének 70%-át Madagaszkár adja. A madagaszkári vaníliát nevezik Bourbon Vanilla-nak és ez a világ legjobb minőségű vaníliája.


a Földön valaha élt legnagyobb madár Madagaszkáron élt? A 3 méter magas és 400 kg súlyú elefántmadár ugyan kihalt a 15. században, de tojásainak héja még mindig szerte fellelhető a szigeten, bárhol beleakadunk, ha a lábunk elé nézünk...


Madagaszkár 1897-től 1960-ig francia gyarmat volt? Bár 1960-ban a sziget sikeresen elnyerte függetlenségét, a francia hatás még mindig érezhető például a konyhaművészetben, vagy az építészetben.


bár Madagaszkár hivatalosan Afrikához tartozik, a madagaszkári lakosság gyökereit inkább Délkelet-Ázsiában, mint Afrikában leljük fel? A nyelv az ázsiai nyelvekkel rokon és az emberek fő tápláléka a rizs, amelyből akár napi háromszor is képesek enni. Az afrikai és ázsiai hatások ellenére a madagaszkáriak önmagukat nem szeretik sem egyik, sem másik kontinenshez kötni: önmagukat büszkén és függetlenül „malagasy”-ként definiálják. A madagaszkáriak önmagukra egy nagy családként tekintenek, és bár az országban 18 törzs van, törzsi és régióbeli hovatartozástól függetlenül az emberek mindenhol ismeretlenül is köszöntik egymást és közvetlenül beszédbe elegyednek.


az utazónak van egy fája? A banánfák családjába tartozik, Madagaszkáron őshonos, és akár 20 méter magasra is megnőhet! Malgas nyelven Ravenala-nak hívják. Gyönyörű látványt nyújt a legyező formában szétterülő hatalmas leveleivel. És miért hívják az utazók fájának? A legenda szerint régen sok utazó életét mentette meg, mivel a törzs és a levelek csatlakozása közötti kis tölcsérekben vizet raktároz, illetve a levelei és a magjai is ehetőek, így az utazók éhségüket és a szomjúságukat is csillapították vele.


és végül: tudta-e, hogy Madagaszkárt a Lonely Planet útikönyv a világ 10 kihagyhatatlan úticélja közé választotta?


Utazzunk ide!  Safari Travel programjai közt is megtalálható eme kivételes ország: https://www.safaritravel.hu/uticelok/afrika/madagaszkar 



Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés