+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

  • Blogok
  • Namíbia ízelítő új utunkból!

Namíbia ízelítő új utunkból!

További blogok:

Namíbia, a homokdűnék országa. Nem tartozik a tipikus afrikai országok közé, a sivatagi tájjal különös kontrasztot alkotnak az Atlanti-óceán hullámai.

Az ország rendkívül gazdag élővilágával és természeti környezetével veszi le lábáról az idelátogatókat. Leghíresebb nemzeti parkja az Etosha park, ahol tanúi lehetünk többek között oroszlán, gepárd és orrszarvú etetésnek, a tengerparton eközben fókákkal, delfinekkel, pelikánokkal és flamingókkal találkozhatunk.

Ugyan Namíbia egész évben látogatható, érdemes a száraz évszakra koncentrálni. Ilyenkor az utak is jobban járhatók és az álatok nagyobb csoportokban gyülekeznek az itatók környékén, valamint a növényzet-fű is alacsonyabb, megkönnyítve az állatok láthatóságát.

A száraz évszak ugyan májusban kezdődik, de június-július-augusztusban az éjszakák lényeges lehűlést hozhatnakWindhoekba, Namíbia fővárosa:  Rövid városnézés után, ebéd a helyiek által is méltán kedvelt étteremben. Utunkat egy közeli „ranch” felkeresésével folytatjuk, ahol ismerkedhetünk a bozótszavannával és jellemző állatvilágával. Ez a természetközeli környezet lehetővé teszi, hogy a vadonban igen rejtőzködő ragadozókat - pl. gepárd – is közelebbről megtekinthessük.


Programunkról érdeklődjön a Safari Travel honlapján: https://www.safaritravel.hu/uticelok/afrika/namibia/609-csoportos_namibia_korutazas_ 

Vagy keresse munkatárainkat!  



Etosha Nemzeti Park : Az Etosha az egyik legnagyobb összefüggő szavannaterület a kontinensen, mely fokozott védelem alatt áll. A park közepén található a 10 millió éve kialakult, 150 km hosszú tómeder, mely időszakosan a csapadékot összegyűjtve feltöltődik. A hosszú szárazévszakban viszont a vízfelület elpárolog, így átadja helyét a tükörsima sólapálynak. Kevesen tudják, hogy a Serengeti ökoszisztémához hasonlóan itt is kiterjedt vadvonulás tapasztalható, mely során a növényevők követik az esőzések által kialakított tápláló legelőket. A nemzeti park világhírét mégis látványos vadállományának köszönheti, hisz nagyszámban található itt elefánt, fekete- illetve fehér (helyesen keskeny- és széles szájú) orrszarvu, oroszlán, leopárd, gepárd, vándorantilop, zebra, gnú, zsiráf…..   Az éjszakát a parkban töltjük. Táborunk mellett kivilágított itató található, melyet az éjszaka leple alatt sok prédaállat és a rájuk vadászó ragadozó is felkeres.


Vingerklipe, Petrified Forest, Twyfelfontein Bushman Carving, :  A Skeleton Coast felé vezető nyugati utunkon az első megálló a Vingerklip azaz a „Sziklaúj” lesz. Az Ugab üledékes kőzetfennsíkjából az erózió az amerikai Monument valley tanúhegyeihez hasonló tájképet alakított ki, melyek közül a leglátványosabb az a 35 m magas sziklatű, ami mint egy a magasba mutató új emelkedik ki a környezetéből.

A Petrified Forest - Megkövült Erdő több elkövesedett fatörzsből áll, melyek egy hordaléksivatagban találták meg „nyughelyüket”. A fatörzsek több száz kilométert sodródtak a valaha bővizű folyok áradáskor. Eredeti életterükhöz képest – termékeny trópusi esőerdők – igen száraz körülmények közt találták magukat, ahol a korhadás helyett az elkövesedés őrizte meg őket az örökkévalóságnak. Itt találkozhatunk a Namíbia címerében is megjelenő velvícsia-val. Ez egy igazi túlélő növény, hiszen a közel sivatagi körülmények közt is sikerül elérnie az 500-600 éves életkort. Ugyanakkor bennszülött is, hiszen csak Namíbia és Angola területén található.

Twyfelfontein annak a több mint 2500 sziklarajznak köszönheti ismertségét, melyek eredetét a bushmanoknak tulajdonítanak. Ezek jelentős része nem festmény, hanem a kőzetbe vésett sziklakarc. A bushmanok letűnk korok gazdag állatvilágát ábrázolták, íjjal és nyíllal történő vadászatokat jelenítenek meg, illetve a vízlelőhelyek elhelyezkedését jelölik meg kezdetleges térképeken. A jól felismerhető állatrajzok; oroszlán, orrszarvú, zsiráf, kudu, közt láthatók – valószínűleg – kultikus tartalommal bíró nonfiguratív alakok is. Nagy jelentőséggel bír a fóka ábrázolás is, hisz ez bizonyítja, hogy a bushmanok képesek voltak átkelni a sivatagon is, a több 100 km-re levő óceánhoz eljutva…..


Kaokaland, látogatás a Himba törzsnél:  Utunkat az ország legvadabb területének felkeresésével folytatjuk. Figyelembe véve, hogy számunkra már Namíbia is utazás a „vadonba”, akkor el tudjuk képzelni milyen lehet az a terület, amit a helyiek is vadnak tartanak! Tény, hogy ez a világ legritkábban lakott országának legnéptelenebb területe. Kaokaland a Himba törzs otthona. A Himbák az ősi vadászó-gyűjtögető Herero törzs leszármazottjai, akik hagyományaikat megőrizve, állattenyésztéssel egészítették ki életmódjukat, amit elszigeteltség és az önfenntartás jellemzi. Már megjelenésük is különleges, a nők bőrét és haját borító – zsírral és növényi anyagokkal kevert - okker szín jellemez. Látogatásunk során megismerkedhetünk életmódjukkal és felfedezhetjük ezt a különleges vidéket.


Skeleton Coast, Cape Cross, Swakopmund, Walvis Bay.:  Utunkat az Atlanti-óceán felé folytatjuk. A Skeleton Coast – azaz Csontváz part - nevét a bálnavadászok által hátrahagyott csontokról kapta. A partvonalat a Namib-sivatag végtelen homokdűnéi szegélyezik. A hajótörést szenvedő matrózokra biztos halál várt ebben a zónában, hiszen többszáz kilométeren keresztül sem víz, sem táplálék nem található (a partszakaszt követő hideg Benguela áramlat lehetetlenné teszi a felhőképződést és esőzést ezen a területen). A tengeri állatvilág számára viszont táplálékban gazdag ez a terület. Itt található Cape Cross, mely az egyik legnagyobb Dél-afrikai medvefóka kolónia otthona.

Swakopmund eredete a Német Délnyugat-afrikai gyarmatokig nyúlik vissza. A német hatás a mai napig erősen érezhető – a New York Times szerint „Németebb mint Németország”. Orientációs városnézésünk során számos gyarmati épületet láthatunk.


Walvis Bay:  Az öböl a Pelican Point homokzátonyával az egyetlen természetes – biztonságos kikötőt képezte a kontinens délnyugati partján. Kiegészülve a gazdag planktonállományon táplálkozó bálnákkal, ellenállhatatlan stratégiai pont volt az évszázadok során. Nem véletlen, hogy teljes függetlenségét csak 1994-ben nyerte el Dél-Afrikától. Építészetén és európai infrastruktúráján kívül természeti adottságai is igen vonzóvá teszik. A nap során lehetőség nyílik quad-dal felfedezni a hatalmas homokdűnéket (Dune 7). Pezsgős osztrigaebédünket egy katamarán fedélzetén fogyaszthatjuk el. Nem csak a friss osztrigát biztosító tengeri farmot, de fókakolóniákat is felkeresünk, illetve - ha szerencsénk van - még delfineket is láthatunk.


Namib-Naukluft Nemzeti Park – Sesriem Canyon : Az óceán partjától távolodva egyre mélyebbre hatolunk a Namib-sivatagba, melynek a Naukluft Nemzeti Park biztosít oltalmat. Délután keressük fel a kilométer hosszú – és egyes helyeken 30 m mély – szurdokvölgyet, amit a Tsauchab folyó vájta az üledékes kőzetbe.


Sosussvlei - Dune 45. és Deadvlei :  Kora reggel hagyjuk el táborunkat, hogy a napfelkeltét már a Dune 45 dűnéről szemlélhessük. A 150 méter magas vörös-dűneóriást, az uralkodó széláramlatok a Kalahári-sivatagon keresztül terelgetve építették a Narancs-folyó 5 millió éves hordalékából.

Talán a legismertebb tájkép Namíbiából a Deadvlei fehéragyag lapályából kiálló halott fatörzsek, melyeket vörös homokdűnék vesznek körül – közöttük a legmagasabb, a 350 m méteres Big Daddy. Valószínűleg a „Halott Mocsár” közelíti meg leginkább a Deadvlei fordítását. Neve igen találó, hiszen a valaha termékeny mocsarat tápláló Tsauchab-folyó útját kb. 600 éve elvágták a növekvő dűnék, így annak növényzetét „halálra ítélték”. Mivel a levegő páratartalma minimális, így a fatörzsek nem korhadtak el, hanem mumifikálódtak a nagy szárazságban.


a Quiver tree Forest és Giant's Playground felkeresése,  Fish River Canyon kilátópont, illetve Ais Ais-ba, 

Ugyan tévesen, de gyakran Aloe-fának is nevezik az Aloidendron dichotomum-ot (ugyanilyen helytelenül - de közérthetően – nevezhetnénk Tegez fának is, hiszen a bushmanok üreges ágaikból készítették nyilaiknak a tegezt). A különleges fa száraz-köves vidéken él, igen zord körülmények közt, és természetes környezetében, csak ezen a vidéken lelhető fel. Magassága elérheti a 9 métert, kemény törzsét jellegzetes, sárga kéreg borítja. Igen látványos, különleges.

Az Óriások Játszóterének nevezik azokat az „ingóköveket”, melyek a vulkánikus eredetű dolerit kőzetből alakultak ki. Szemléletesen azt is mondhatnánk, hogy óriások pakolták egymásra ezeket a hatalmas tömböket kockajátékuk közben. Összevisszaságukban sejthető egy térhálós szerkezet, mely rendet teremt a rendetlenségben.

A Fish River Canyon 161 km hosszúságával, 27 km szélességével és 550 méteres mélységével a második legjelentőseb szurdok a világon - a Grand Canyon után. Lenyűgöző tájképe Namíbia legfontosabb látványosságai közé emeli. Utunk során a fennsíkról tekinthetjük meg impozáns méreteit, míg Ais Ais-nál eljutunk a szurdok mélyére. Itt található egy melegforrás is, melytől nem messze lesz szállásunk is.



Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés