+36 1 239 4848 Irodánk: 1132 Budapest, Visegrádi u. 18/b Hírlevél feliratkozás

  • Blogok
  • Hadzabe törzs - Tanzánia

Hadzabe törzs - Tanzánia

További blogok:

Tanzániába történő utazásunk alkalmával ne csak a szinte már csak itt található óriási vadállomány megtekintését tervezzük be utazásunk során, van több egyedi különlegesség is amit látni kell. Ezek között az egyik látványosság a Hadzabe Törzs meglátogtása , amit akár Tarangire vagy Ngorongor szafari programmal is kombinálhatunk.

A Hadzabékről :

Teljes mértékben vadászó és gyűjtögető életmódot élnek, különböző időközönként vándorolnak egyik területről a másikra, de mindig egy bizonyos nagyobb területen belül..

Hagyományos módon gyújtanak tüzet, nincs semmiféle eszközük erre, íjakat és nyilakat készítenek és azokkal járnak vadászni. A nyilak végét méregbe mártják, így sokkal hatékonyabb lesz a vadászat. Minden vadászat előtt, ahol csak a férfiak vesznek részt, kötelező módon eltáncolnak egy rituális táncot, ami a vadászat sikerességét szolgálja. A nők fő feladata a gyümölcs gyűjtés és a gyerekek táplálása. Csak és kizárólag természetes táplálékot fogyasztanak,. Ha a vadászat nem sikerül, tehát nem zsákmányolnak állatot, akkor maradnak a gyümölcsök, gyökerek. Ha elejtenek egy nagyobb testű állatot, mindenki eszik belőle, viszont semmilyen állatot nem fogyasztanak tovább a leölése utáni ötödik nap elteltével. A húst, ahogy őseink is tették, a könnyebb fogyaszthatóság és emészthetőség érdekében megfőzik, vagy megsütik, vagy kiszárítják, legyen az kisebb méretű rágcsáló, vagy nagyobb testű ragadozó.

Néhány szó a túráról: tapasztalt idegenvezetőnk segítségével először megnézhetjük a speciális tűzgyújtást, majd megnézhetjük a nyilak készítésének folyamatát, aminek tudománya apáról fiúra szál. A hölgyek is bemutatják gyöngyfűző tudományukat. Ezután a vándorló családokat, vadászokat ismerhetjük meg, betekintést nyerhetünk mindennapi életükbe, megnézhetjük kunyhóikat. A tábortűz mellett jellegzetes csettintő hangokkal beszélgetnek, mely nagyon hasonlít a busmanok beszédére.És eljött az idő, mikor felveszik fegyvereiket, nyilakat, kezdődik a rituális tánc-és indul a vadászat. Programunk során velük tarthatunk! Ez körülbelül 2 órás program amihez legalább közepes szintű erőnlét szükséges. Aki nem vállalja a túrát nyugodtan maradhat a törzs hölgy és gyermek tagjaival.

A vadászat hatalmas élmény volt! 8 fő vadásszal indultunk akik hamar ketté váltak a bozótosban, de jellegzetes hangokkal mindig jeleztek egymásnak. Időröl időre kereszteztük is egymás útját. Fantasztikus és lenyügöző ahogy ismerik a természetet a hangokat, növényeket. Egyszer csak intettek, hogy álljunk meg, az egyik vadász már célzott is. Én mint természetszerető ember néztem a célzás irányát, de megmondom őszintén semmit nem láttam. Indult a nyílvessző, egy madár bánta. Szinte hihetetlen ügyességgel nagy távolságból galamb nagyságú madarat eltalálni a lombok között, nem kis ügyesség. Menetelés közben megláttak egy fát és már rohantak is oda. Itt ismét nem értettem mit látnak?! Kézi vágó szerszámukkal, mely baltára hasonlít, nekiestek a fa egy ágának. Vágták, vágták és láss csodát egyszer csak méz volt a fa szerkezetében. Ették mint a gyerekek az édességet. Hogy honnan tudták az a fa mézet rejteget…. ezt csak a Hadzabe tudja. Lassan vissza felé indultunk, félúton találkoztunk a törzs másik részével. Gyorsan tüzet pattintottak és mivel csak madarakat sikerült elejteni, rögtön meg is sütötték, elosztották és megették. Most nem volt nagy lakoma, de majd korán reggel nagyobb sikerben bíznak és akkor az otthon maradt hölgyek is lakomázhatnak. Addig marad nekik a korábban elejtett hús. Visszatértünk a táborhoz, kellemesen elfáradtunk, de megérte! Felejthetetlen élmény!!!!!!! Ember és természet..

Elbúcsúztunk ettől a fantasztikus törzstől és folytattuk utunkat. Este a Tarangire Nemzeti Park majd kora reggel szafari programmal és sok - sok nagy és kis vaddal teli szafariban bízva. Ezeket a programokat Ön is végig járhatja a Safari Travel Iroda szervezésében! 25 éves tapasztalattal Afrikában, keressen minket bizalommal!


Úticélok - utazási ajánlatok egész évben

: egész évben telepített magyar idegenvezetés